Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Αναπνευστικά προβλήματα συνδέονται με τη συμπεριφορά των παιδιών

Αναπνευστικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι υπαίτιες για προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών, σύμφωνα με μια νέα ιατρική έρευνα που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύεται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics.
Μιλώντας στο BBC, η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Κάρεν Μπόνουκ δήλωσε ότι παιδιά με αναπνευστικές δυσκολίες κατά τον ύπνο έχουν αυξημένη πιθανότητα από 40 έως 100% να εμφανίσουν «νευροσυμπεριφορικά προβλήματα» έως την ηλικία των επτά ετών, ενώ παράλληλα η ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου τους τίθεται σε κίνδυνο.

Το μεγάλο εύρος της έρευνας, που έγινε με τη συμμετοχή 11.000 παιδιών, μπορεί να επιτρέψει στους επιστήμονες να επιβεβαιώσουν αρκετές υποθέσεις του παρελθόντος. Κατά τα τελευταία χρόνια πολλοί παιδίατροι είχαν παρατηρήσει ότι συνηθισμένα νυχτερινά προβλήματα, όπως η άπνοια και το ροχαλητό, αύξαναν την πιθανότητα υπερκινητικότητας και διαταραχής ελλειμματικής προσοχής σε μετέπειτα στάδια της ζωής των ασθενών τους. Στους ενήλικες το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η υπερβολική κόπωση κατά τη διάρκεια της μέρας.

«Έως τώρα δεν είχαμε ισχυρά στοιχεία ότι αναπνευστικά προβλήματα ύπνου προηγούνταν προβληματικής συμπεριφοράς» δήλωσε η Δρ. Μπόνουκ, καταλήγοντας ότι πλέον η επιστημονική κοινότητα έχει αποδείξει την ύπαρξη μιας αιτιολογικής σύνδεσης μεταξύ προβλημάτων δύσπνοιας και συμπεριφοράς.

Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου