Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Μαθητικό συνέδριο με θέμα «100+1 χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»

Τη ζωή και το έργο του μεγάλου Σκιαθίτη διηγηματογράφου, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, μελετούν και προσεγγίζουν μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί, κληρικοί και δημοσιογράφοι, στο πλαίσιο του μαθητικού συνεδρίου «100+1 χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», που θα λάβει χώρα στο Ζωγράφειο Λύκειο, στην Κωνσταντινούπολη, από τις 15 έως τις 18 Μαρτίου.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν εισηγήσεις και συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα, βίντεο, εικαστικές και μουσικές συνθέσεις, που άπτονται στις θεματικές ενότητες για τη σχέση του Παπαδιαμάντη με τη θεολογία, την ελληνική πολιτισμική παράδοση, τη γλώσσα, την Ανατολή, τα παιδιά. Επίσης θα απασχολήσουν και οι θεματικές «Ο Παπαδιαμάντης από την ιστορία στη λογοτεχνία», «Παπαδιαμάντης και εθνική ταυτότητα» κ.ά..

Παράλληλα με το συνέδριο, θα πραγματοποιηθούν αναγνώσεις διηγημάτων του Παπαδιαμάντη στις εκκλησίες της Πόλης: Αγία Τριάδα Ταξίμ-Πέρα, Παναγία Εισοδίων του Πέρα, Παναγία της Μουχλιώτισσας και Παναγία των Βλαχερνών. Αποσπάσματα από το έργο του μεγάλου μας λογοτέχνη θα διαβάσουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, οι ηθοποιοί Άγγελος Αντωνόπουλος και Νένα Μεντή, οι συγγραφείς Ζυράννα Ζατέλη, Θωμάς Κοροβίνης, Κώστας Ακρίβος και μαθητές. Επίσης, στις αίθουσες του Ζωγραφείου θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής μαθητών με θέμα «100+1 χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης».

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 150 μαθητές από 12 δημόσια και ιδιωτικά ελληνικά σχολεία και τρία ομογενειακά της Πόλης.

Το συνέδριο θα μεταδοθεί διαδικτυακά, μέσω της ιστοσελίδας: http://www.livemedia.gr/.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου