Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Άποψη: Λίνα Παπαδάκη "Μουντζώνοντας το μέλλον"

Θέλουμε να πάμε μπροστά κοιτώντας πίσω. Τελευταίο παράδειγμα τα Γιάννενα, η πόλη των ηρώων. Και αφορμή η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση της 21ης Φεβρουαρίου, 99η επέτειος της Απελευθέρωσης από τον τούρκικο ζυγό.
Όλα ήταν προγραμματισμένα για τις 12 το μεσημέρι. Όλοι περίμεναν ότι κάτι θα συμβεί, με επίκεντρο την εξέδρα των επισήμων. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας – ίσως για πρώτη φορά – απουσίαζε, το ίδιο και οι τρεις από τους πέντε βουλευτές του νομού.

Το σκηνικό τα είχε όλα. ΜΑΤ παρατεταμένα επί του κεντρικού - εορταστικού δρόμου. Αγήματα, στρατιώτες, μαθητές, χορευτές, πρόσκοποι, Ερυθρός Σταυρός, φωτογράφοι, κάμερες και άρχοντες. Όλοι με τα καλά τους.

Το σόου ξεκίνησε με τους κτηνοτρόφους λίγο μετά τις 11. Τα έβαλαν με την Αστυνομία που τους απαγόρευσε να χύσουν στον δρόμο το γάλα. Και αυτοί από αντίδραση «περικύκλωσαν» τους μαθητές και άρχισαν την «κατήχηση».

Και μετά τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές. Έστρεψαν το κεφάλι αριστερά, υποτιμητικά, «αποφεύγοντας» τους επισήμους. Μέχρι που ήρθε η σειρά των αγοριών του 4ου Γενικού Λυκείου, που μούτζωσαν κι έβρισαν τους «εκπροσώπους της εξουσίας» (τους «άρχοντες» που εξέλεξαν οι γονείς τους - κάποιοι μάλιστα γονείς χειροκρότησαν την «επαναστατική» πράξη των παιδιών τους).

Πολλοί στα Γιάννενα λένε ότι και οι καθηγητές γνώριζαν. Κάποιοι λένε ότι αυτοί τα οργάνωσαν κιόλας. Δίνουν στοιχεία και ονόματα που δεν έχει αξία να αναφερθούν. Όπως και να έχει, ακόμα και τα παιδιά να το είχαν σχεδιάσει, θα το είχαν πει στους φίλους τους, κάποιοι και στους καθηγητές τους και στους γονείς τους. Οι «μεγάλοι» όμως θέλουν να πάρουν εκδίκηση για την αλλαγή της ζωής τους. Για τις μειώσεις των μισθών τους και την αβεβαιότητα. Αυτό δείχνει να είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει. Η εκδίκηση. Τι καλύτερο λοιπόν να κρυφτούν πίσω από τα παιδιά. Να λύσουν οι μαθητές τις διαφορές τους με την 30ετία που τους κορόιδεψε. Και ποιόν νοιάζει τι διδάσκει η μούντζα στα παιδιά. Τι διδάσκει η βρισιά. Τι διδάσκει ο συνδυασμός σημαιοφόρου και χουλιγκάνου. Αυτό που προέχει - είπαμε – είναι να πάρει εκδίκηση ο κόσμος των μεγάλων από τους μεγάλους που τους πρόδωσαν. Όλα τα άλλα μπορούνε να καούν. Και όταν καούν θα τρέχουμε να ρωτάμε ποιος έκανε τους νέους εμπρηστές.

Πηγή: protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου