Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Ιστότοπος: Kidblog

Ένα από τα ερωτήματα των εκπαιδευτικών, δασκάλων και νηπιαγωγών, στην επιμόρφωση Β’ επιπέδου είναι το πώς θα μπορούσαν οι μαθητές τους να δημιουργήσουν ένα ασφαλές blog για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να εκφραστούν διαδικτυακά, αλλά και πώς θα μπορούσαν οι ίδιοι το εργαλείο αυτό να το εντάξουν διαδραστικά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους δημιούργησαν ένα wiki για την τάξη τους, οι μαθητές έστελναν με mail τις σκέψεις ή τις εργασίες τους και αυτοί έκαναν τις αναρτήσεις στο blog που είχαν φτιάξει για την τάξης τους και…τέλος. Καμία λειτουργικότητα, καμία αμεσότητα, καμία αυτενέργεια, κανένα κέρδος για τους μαθητές μας.

Για να είμαι ειλικρινής έκανα διάφορες ανορθόδοξες σκέψεις μέχρι που ανακάλυψα το Kidblog.org. Το Kidblog έχει σχεδιαστεί από εκπαιδευτικούς και απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας αλλά και των πρώτων τάξεων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θέλουν να παρέχουν σε κάθε μαθητή τους ένα ατομικό blog. Είναι μια ασφαλής και απλή πλατφόρμα blogging και το πιο σημαντικό, επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να παρακολουθούν και να έχουν τον έλεγχο σε όλα τα blogs και τους λογαριασμούς των μαθητών αφού ο ίδιος ο εκπαιδευτικός δημιουργεί ένα λογαριασμό, και από κει και πέρα δηλώνει το όνομα χρήστη που θα έχει ο κάθε μαθητής και έναν κωδικό χωρίς να χρειάζεται να δηλωθεί διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τους μαθητές. Τα blogs των μαθητών είναι ιδιωτικά από προεπιλογή και ορατά μόνο από τους συμμαθητές και το δάσκαλο. Τέλος υπάρχει η δυνατότητα να συσταθούν λογαριασμοί επισκεπτών (π.χ. γονέων), οι οποίοι απαιτούν κωδικό πρόσβασης για να δουν τις δημοσιεύσεις/σχόλια των παιδιών τους (επικοινωνία και με τους γονείς).
Τα ισχυρά εργαλεία του Kidblog επιτρέπουν στους μαθητές, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν internet στο σπίτι (μπορούν να δουλεύουν είτε στον υπολογιστή της τάξης είτε στο εργαστήριο), να γράψουν κείμενο, να ανεβάσουν εικόνες και βίντεο, να δημοσιεύουν μηνύματα, να συμμετέχουν σε συζητήσεις και να ασκούνται σε μια διαδραστική εμπειρία μάθησης, μέσα σε μια ασφαλή κοινότητα blogging στην τάξη. Το περιβάλλον του είναι αυτό του wordpress απλουστευμένο, ώστε να το διαχειρίζονται και μαθητές του νηπιαγωγείου. Βέβαια δεν έχει επιλογές θεμάτων, widgets και τις άλλες δυνατότητες της πλατφόρμας …έ, και τι έγινε! Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κάθε μαθητής μας θα είναι υπεύθυνος για τη δική του σελίδα μαθαίνοντας να ακολουθεί κανόνες καλής διαδικτυακής συμπεριφοράς (Netiquette), να έρχεται σε επαφή, σε συνεργασία και αλληλεπίδραση τόσο με τους συμμαθητές του όσο με άλλους μαθητές άλλων σχολικών μονάδων, μακριά από την κακή χρήση της κοινωνικής δικτύωσης τύπου facebook, να αναρτά τις δημιουργίες του και ό,τι άλλο κρίνει και να σχολιάζει.

Σημαντικό: Στις ρυθμίσεις απορρήτου υπάρχει μπλοκάρισμα σε ανεπιθύμητα σχόλια από εξωτερικές πηγές!

Είναι ένα εντυπωσιακό, ΔΩΡΕΑΝ, εργαλείο και είμαι βέβαιος ότι οι μαθητές σας θα το αγαπήσουν και σεις θα το βρείτε πολύ χρήσιμο στην εκπαιδευτική διαδικασία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου