Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Μαθήματα τηλεπισκόπησης ... μέσω Διαδικτύου

Σκεφτείτε την εμπειρία που έχουν συγκεντρώσει πληθώρα επιστημόνων της ESA που επεξεργάζονται για περισσότερα από είκοσι χρόνια εικόνες από τους δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη. Αλλά και τα παιδιά στην Ελλάδα που μαγεύονται από το διάστημα, που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα σεμινάρια, αλλά θα ήθελαν να μάθουν ακόμα περισσότερα για την παρατήρηση της Γης από το διάστημα.

«Γιατί να μην έρθουν οι δύο πλευρές πιο κοντά;», ήταν η αρχική ιδέα. 'Ετσι, πριν από λίγες ημέρες, μαζί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η ESA έθεσε σε λειτουργία ένα δικτυακό τόπο όπου μαθητές Λυκείου και φοιτητές στα πρώτα έτη των σπουδών τους μπορούν να λάβουν μαθήματα τηλεπισκόπησης, όπως διαφορετικά ονομάζεται η παρατήρηση της Γης από το διάστημα, στα ελληνικά!

Στην ιστοσελίδα Eduspace, εικόνες υψηλής χωρικής ανάλυσης από διαφορετικές γωνιές της Γης συνοδεύονται από προηγμένα εργαλεία, όπως το LEOWorks, τα οποία επιτρέπουν την επεξεργασία τους σε οποιοδήποτε προσωπικό ή σχολικό υπολογιστή. Είναι απαραίτητη, ωστόσο, η βοήθεια των καθηγητών, οι οποίοι μπορούν μέσω του διαδικτύου μπορούν να μεταφέρουν στην τάξη τις πολυάριθμες εφαρμογές της.

Οι εφαρμογές της παρατήρησης της Γης από το διάστημα δεν περιορίζονται στην μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος. Πέρα από ένα ανεκτίμητο εργαλείο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, οι δορυφορικές εικόνες της Γης χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση πληθυσμών άγριων ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση και τη χαρτογράφηση αστικών και αρχαιολογικών χώρων.

Για τους καθηγητές ξένων γλωσσών σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η ιστοσελίδα Eduspace έχει προσφέρει ένα διαφορετικό τρόπο για να κινήσουν το ενδιαφέρον μαθητών της θεωρητικής κατεύθυνσης για την επιστήμη και την τεχνολογία του διαστήματος. Η ιστοσελίδα που αρχικά γράφτηκε στα αγγλικά έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες, πέρα από τα ελληνικά.

Μία άλλη πτυχή της ιστοσελίδας που έχουν ανακαλύψει είναι η ηλεκτρονική κοινότητα μάθησης στην οποία προσφέρει πρόσβαση. Σχολεία από διαφορετικές γωνιές της Ευρώπης μπορούν να συναντηθούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες σε ένα κοινό διαδικτυακό περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην ελληνική ιστοσελίδα Eduspace, η οποία φιλοξενείται εδώ.

Ελληνική Πύλη της ESA

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου