Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Κυρώνεται η σύμβαση για τη «γονική ευθύνη»

Νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται διεθνής σύμβαση σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία και το δίκαιο που πρέπει να εφαρμόζεται για τη γονική ευθύνη και την προστασία των παιδιών, προωθεί η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο που έδωσε χθες σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, κυρώνει διεθνή σύμβαση που καταρτίστηκε το 1996 στη Χάγη, στο πλαίσιο της βασικής μέριμνας επί σειρά ετών για την προστασία του παιδιού που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Προστασία
Η κυρούμενη διεθνής σύμβαση περιλαμβάνει διατάξεις προστατευτικές για την επιμέλεια, κηδεμονία, επιτήρηση των παιδιών, με μέτρα για τα παιδιά - πρόσφυγες, όσα μετακινούνται σε άλλες χώρες λόγω ταραχών στην πατρίδα τους, προβλέποντας και ζητήματα διοίκησης ή διάθεσης της περιουσίας του παιδιού, με βάση τα συμφέροντά του.

Στη χώρα μας ως αρμόδια κεντρική Αρχή για τέτοια ζητήματα ορίζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ αρμόδιες για την έκδοση σχετικών πιστοποιητικών (που χορηγούνται σε όσους έχουν τη γονική ευθύνη ή την ευθύνη προστασίας του παιδιού ή της περιουσίας του) θα είναι οι γραμματείες των δικαστηρίων, που έχουν λάβει τα σχετικά μέτρα προστασίας των παιδιών. Τα δικαστήρια όπου διαμένει το παιδί συνήθως, έχουν διεθνή δικαιοδοσία (όπως και οι αρμόδιες διοικητικές αρχές) να παίρνουν μέτρα προστασίας του παιδιού και της περιουσίας του.

Για τη διαφύλαξη περιουσιακών δικαιωμάτων επιτρέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών με ξένες αρχές υπό την προϋπόθεση τήρησης του απορρήτου και εφόσον δεν δημιουργούνται κίνδυνοι για το παιδί.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου