Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

"Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας"

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Viviane Reding δηλωσε ότι πρόκειται να παρουσιάσει μία πρόταση για μία "Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας" πριν από το τέλος του 2012. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική νομοθεσία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής   Στρατηγικής για την αναπηρία.
Άμεσα θα ξεκινήσει μια σημαντική έρευνα, η οποία θα εντοπίσει και θα αναλύσει τα εμπόδια που συναντούν τα άτομα με αναπηρία και τα οποία δρουν αποτρεπτικά στην πλήρη χρήση των δημόσιων κτιρίων, στη μεταφορά και όλων των ειδών των υπηρεσιών. Από τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα προκύψει η βάση της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα πρότυπα και τις προδιαγραφές της προσβασιμότητας.
Η αντιπρόεδρος  μίλησε για τους γενικούς στόχους και το όραμα της "Ευρωπαϊκής Πράξης Προσβασιμότητας" την προηγούμενη εβδομάδα (13 Ιανουαρίου) στη συνεδρίαση της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αναπηρία, στην οποία συμμετείχαν και αντιπρόσωποι φορών σχετικών με την αναπηρία (οι ελληνικοί φορείς εκπροσωπήθηκαν από τον κ. Βαρδακαστάνη, πρόεδρο της Ε.Σ.Αμε.Α).
Η κα Reding δήλωσε σχετικά: "θα εργαστώ σκληρά, για να είναι βέβαιο ότι  όλοι οι εταίροι θα συμπράξουν, ώστε να καταστούν προσβάσιμοι οι δημόσιιοι χώροι, οι υπηρεσίες και τα προϊόντα και θα δημοσιευτεί μια μελέτη αποτύπωσης των θεμάτων που μας απασχολούν. Βάσει της μελέτης αυτής, θα προτείνω την "Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας" (European Accessibility ACT) το 2012. Νομίζω ότι μπορώ να υπολογίζω στην υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κρίσιμο αυτό ζήτημα".
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 22 Ιανουαρίου 2011,  η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανήκει επισήμως στα μέλη που έχουν κυρώσει τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (έχει υπογραφεί από τις 4 Ιανουαρίου 2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου