Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Πέντε αθλητές του μπάσκετ, νικητές της ζωής

Υπάρχουν αθλητές που κερδίζουν το θαυμασμό και το σεβασμό όλων επειδή ξεπέρασαν μεγάλα εμπόδια για να μπορέσουν να αγωνιστούν επαγγελματικά στο άθλημα που αγαπούν. Το μπάσκετ μας προσφέρει πολλές ιστορίες αθλητών που έγιναν μπασκετμπολίστες ή συνέχισαν να αγωνίζονται σ’ υψηλό επίπεδο παρά τιςσοβαρές δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Ξεχωρίσαμε τις ιστορίες πέντε καλαθοσφαιριστών που αποτελούν παράδειγμα για τους νέους αθλητές που συναντούν απρόσμενα εμπόδια στη πραγματοποίηση των ονείρων τους.
Μίχα Ζούπαν

Διεθνής Σλοβένος αγωνίζεται στην Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης. Είναι ο πρώτος κωφός μπασκετμπολίστας που αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα τον Οκτώβριο του 2007 με την Ολίμπια Λιουμπλιάνα. Αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κώφωσης από το πρώτο έτος της ζωής του. Πηγαίνοντας σε ειδικό σχολείο για κωφούς έμαθε να συνεννοείται διαβάζοντας τα χείλη των άλλων. Ασχολήθηκε από νωρίς με τον αθλητισμό αρχικά με το ποδόσφαιρο και το βόλεϊ. Στα 14 στράφηκε στο μπάσκετ. Όταν ήταν 17 κινδύνευσε η καριέρα του στο μπάσκετ επειδή ψήλωσε είκοσι εκατοστά σε 18 μήνες. Χρειάστηκε να κάνει επέμβαση στα γόνατα και έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για έξι μήνες. Όταν επανήλθε αγωνίστηκε ταυτόχρονα στην εθνική ομάδα των νέων και στην εθνική ομάδα των κωφών.

Σήμερα δηλώνει ότι χάρη στα ειδικά εξαρτήματα που φοράει στ’ αυτιά μπορεί να αγωνίζεται χωρίς κανένα πρόβλημα σε υψηλό επίπεδο. Τον βοηθάει και η αναπτυγμένη του ικανότητα να διαβάζει τα χείλη των άλλων. Στις δύο σεζόν που αγωνίστηκε με την ομάδα της Ολίμπια Λιουμπλιάνα στην Ευρωλίγκα είχε μέσο όρο 6,7 πόντους και 2,4 ριμπάουντ. Το ποσοστό του στα τρίποντα ήταν 35,2%.Ευστόχησε σε 19 απ’τα 54 σουτ τριπόντων που πραγματοποίησε.

Μαρτίνας Πότσιους

Λιθουανός διεθνής πρώην παίχτης της Ζαλγκίρις και νυν της Ρεάλ Μαδρίτης. Στην αρχή της εφηβείας ένα ατύχημα προκάλεσε τον ακρωτηριασμό των τριών του δακτύλων του αριστερού του χεριού. Με επέμβαση σώθηκαν τα δύο. Με την υποστήριξη των γονιών του και ιδιαίτερα του πατέρα του ,παλιού μπασκετμπολίστα και νυν προπονητή ξεπέρασε το ψυχολογικό σοκ. Σήμερα ο 25χρονος άσοςαπόφοιτος του Ντιουκ αποτελεί μια από τις μεγάλες ελπίδες του λιθουανικού μπάσκετ. Στις δύο σεζόν που αγωνίστηκε με τη Ζαλγκίρις στην Ευρωλίγκα είχε μέσο όρο 9,5 πόντους , 2,4 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ. Αναδείχτηκε τρίτος σκόρερ της εθνικής ομάδας της Λιθουανίας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010 σημειώνοντας 9,5 πόντους ανά παιχνίδι.

Ρόνι Τουριάφ

Συμπαίκτης του Τόνι Πάρκερ στην ομάδα της Βιλερμπάν. Η γαλλική ομάδα αποτελεί το ευρωπαικό του διάλειμμα από την πολύχρονη του παρουσία στο πρωτάθλημα του NBA. Όταν το καλοκαίρι του 2005 υπέγραφε συμβόλαιο με τους Λέικερς το όνειρο του να αγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη γινόταν πραγματικότητα. Οι ιατρικές εξετάσεις όμως έδειξαν ότι υπήρχε δυσμορφία σε μια αορτή. Η αναγκαία επέμβαση έγινε τον Ιούλιο του 2005. Επέστρεψε στην ενεργό δράση σε λιγότερο από έξι μήνες διαψεύδοντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των γιατρών. Έχει αγωνιστεί ήδη έξι σεζόν στο NBA με τρεις διαφορετικές ομάδες. Στα μέχρι τώρα έξι χρόνια παρουσίας του στο ΝΒΑ έχει τα εξής στατιστικά: 5,3 πόντοι ανά παιχνίδι ,4 κλεψίματα και 3,8 ριμπάουντ.

Σον Έλιοτ

Άσος των Σαν Αντόνιο Σπερς τη δεκαετία του ’90, μέλος της ομάδας που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1999. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς ήταν ο πρώτος μπασκετμπολίστας του NBA που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού. Το Μάρτιο του 2000 μετά από έξι μήνες επέστρεψε υγιής στην ενεργό δράση. Τα στατιστικά του δεν ήταν τόσο εντυπωσιακά όσο τις προηγούμενες χρονιές. Την κανονική περίοδο της σεζόν 2000-2001 είχε μέσο όρο 7,9 πόντους,1,6 ασιστ και 3,3 ριμπάουντ. Ο μέσος όρος της συνολικής του καριέρας ήταν 14,2 πόντοι,2,6 ασίστ και 4,3 ριμπάουντ. Την κανονική περίοδο της σεζόν 1995-96 σημείωσε είκοσι πόντους ανά παιχνίδι. Η επιστροφή του όμως στους αγωνιστικούς χώρους είναι πιο σημαντικό γεγονός από τις αγωνιστικές του επιδόσεις την τελευταία χρονιά της καριέρας του.

Τάιρον «Μάγκσι» Μπόγκς

 «Μάγκσι» είναι το παρατσούκλι που συνήθως δίνουν στους κοντούς ταλαντούχους παίχτες στην Αμερική. Ο Τάιρον Μπόγκς με ύψος 1,60μ. και με σπουδαία καριέρα στο NBA δεν είναι παράξενο που απέκτησε αυτό το προσωνύμιο. Αγωνίστηκε για δεκατέσσερα χρόνια (1987-2001) στο κορυφαίο πρωτάθλημα του NBA με τη φανέλα των Σάρλοτ Χόρνετς, Ουάσιγκτον Μπούλετς, Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και Τορόντο Ράπτορς. Σημείωσε σημαντικά ρεκόρ στην ιστορία της Σάρλοτ τα οποία κράτησαν για αρκετά χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις 19 ασίστ σε παιχνίδι κανονικής διάρκειας και τις 15 ασίστ σε παιχνίδι πλέι-οφ. Εξακολουθεί να είναι ο πρώτος παίχτης στην ιστορία της ομάδας σε λεπτά συμμετοχής (19.768), σε ασίστ (5.557) και σε κλεψίματα (1.067). Η ταχύτητα του και η μεγάλη έφεση στις ασίστ και στα κλεψίματα τον οδήγησαν στην καταξίωση. Το 1986 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Πηγή: flowmagazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου