Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Ο οδηγός του εκπαιδευτικού για την Ασφάλεια των μαθητών του στο Διαδίκτυο

Από το ιστολόγιο Εκπαιδευτική Τεχνολογία & Πληροφορική
Οι περισσότεροι μαθητές είναι εξοικειωμένοι αλλά και ενεργοί χρήστες κινητής τεχνολογίας. Αν και διευκολύνει το διαμοιρασμό και την ανταλλαγή πληροφοριών, το κινητό μπορεί να αποτελέσει ένα επικίνδυνο εργαλείο αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές χρησιμοποιούν τα έξυπνα κινητά τους (ή και κουτά ενίοτε) για να μοιράζονται πράγματα που ποτέ δεν θα έκαναν σε κανονικές συνθήκες. Από ακατάλληλα σχόλια ως το sexting, όλα αυτά μαζί συντελούν σε ένα επικίνδυνο ναρκοπέδιο.

Έτσι ποιος είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διατήρηση της ασφάλειας των μαθητών στο διαδίκτυο; Οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία μπορούν να μπλοκάρουν ιστοσελίδες σε υπολογιστές, αλλά όταν πρόκειται για το προσωπικό τηλέφωνο ενός μαθητή … αυτό αποτελεί μια δύσκολη περιοχή.

Έτσι, αντί να βλέπουν το πρόβλημα ως κάτι που πρέπει να μπλοκαριστεί, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δουν το «over-sharing» από τους μαθητές ως κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το πρώτο βήμα είναι να προσδιοριστούν τα όρια τα οποία θα πρέπει να καθοριστούν.

Δείτε το παρακάτω βίντεο και διαβάστε τον 5σέλιδο οδηγό του εκπ/κού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου