Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Πληθαίνουν στο facebook οι «Αγανακτισμένοι φοιτητές»

Το κίνημα των «Αγανακτισμένων φοιτητών» που διεκδικούν να είναι ανοιχτές οι σχολές τους μεγάλωσε. Οι φωνές των σπουδαστών που θέλουν να ανοίξουν άμεσα οι σχολές τους, αλλά έως τώρα δεν ακούγονταν στις ελεγχόμενες από τις φοιτητικές παρατάξεις συνελεύσεις, ενώθηκαν στο facebook. Τουλάχιστον 14 γκρουπ από ισάριθμες σχολές είχαν δημιουργηθεί μέχρι χθες στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης με εκατοντάδες σχόλια.

Από τη μία, τα «πρωτάκια», οι νέοι που περνούν για πρώτη φορά την πόρτα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και ενδιαφέρονται να κάνουν τις εγγραφές και να ξεκινήσει η φοιτητική τους ζωή. Από την άλλη, οι σπουδαστές, οι οποίοι δεν θέλουν να «φορτώσουν» ένα ακόμη εξάμηνο στα χρόνια φοίτησης. Και τέλος οι τελειόφοιτοι, εκείνοι, δηλαδή, οι οποίοι αγωνιούν περισσότερο από όλους, μια και θέλουν να δώσουν εξετάσεις στα μαθήματα που τους απομένουν για να πάρουν στα χέρια το πτυχίο. Ολοι αυτοί οι φοιτητές, η άποψη των οποίων δεν λαμβάνεται - όπως υποστηρίζουν - υπόψη από τις φοιτητικές παρατάξεις, κατάφεραν να κάνουν την παρουσία τους αισθητή, δίνοντας δυναμικό «παρών» στις φοιτητικές συνελεύσεις, προκειμένου να εναντιωθούν στα «λουκέτα» των πανεπιστημιακών σχολών.

Μετά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ), όπου τρεις φοιτητές έκαναν την αρχή, οι υποστηρικτές των ανοιχτών σχολών συσπειρώθηκαν τόσο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας και της Πάτρας, όσο και στη Φαρμακευτική Σχολή, αλλά και στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πατρών. Δεν είναι λίγοι κι εκείνοι οι φοιτητές από άλλα τμήματα που ζητούν πληροφορίες από τους διαχειριστές των ήδη υπαρχουσών σελίδων, με σκοπό να ακολουθήσουν κι εκείνοι το συγκεκριμένο κίνημα.

Στο γκρουπ «Αγανακτισμένοι φοιτητές. Οχι καταλήψεις», το οποίο αριθμούσε μέχρι χθες 342 μέλη, τα σχόλια ποικίλλουν. Οι περισσότεροι φοιτητές τονίζουν πως είναι δυσαρεστημένοι με τον νέο νόμο-πλαίσιο, ωστόσο θεωρούν πως η κατάληψη θα πρέπει να είναι το τελευταίο μέσο διεκδίκησης. «Ανοιχτές σχολές γιατί απλά ο σκοπός των σχολών είναι να λειτουργούν. Κι αυτό το μπάχαλο που κάθε σχολή κλείνει για τουλάχιστον ένα μήνα κάθε χρόνο με απόφαση του 20%-30% των φοιτητών, δεν συμβαίνει σε καμία σοβαρή χώρα», σχολιάζει φοιτητής στο συγκεκριμένο γκρουπ.

Στις χθεσινές φοιτητικές συνελεύσεις στην πρώην ΑΣΟΕΕ αλλά και στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών αποφασίστηκε η συνέχιση των καταλήψεων. Η είδηση που έφτασε πολύ γρήγορα στον «τοίχο» των γκρουπ δέχθηκε επικριτικά σχόλια για τον τρόπο και τη διαδικασία ψηφοφορίας. «Το ανεξάρτητο πλαίσιο της συνέλευσης συγκέντρωσε 127 ψήφους έναντι 144 του κοινού πλαισίου κατάληψης. Είναι εμφανές ότι είμαστε πολύ κοντά στον στόχο μας για ανοιχτή σχολή. Σας καλούμε όλους στην επόμενη συνέλευση (20/09) για να ανοίξει η σχολή και να σωθεί η εξεταστική», ήταν το πρώτο σχόλιο των διαχειριστών της ομάδας «Ψηφίζω Ανοιχτή Σχολή - Ιατρική Πατρών».

Στα συγκεκριμένα γκρουπ οι διαχειριστές παραθέτουν links για τον νέο νόμο στην εκπαίδευση αλλά και διευκρινίσεις πάνω σε αυτό ενώ βάζουν αποσπάσματα άρθρων από εφημερίδες και ιντερνετικά μέσα, προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη τους. Πολλοί είναι αυτοί, πάντως, οι οποίοι μέσα από τα σχόλια που «ανεβάζουν» δηλώνουν την αγωνία τους για το πότε θα ξεκινήσει η εξεταστική περίοδος.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου