Οι δραστηριότητες εκτός σχολείου έλκουν παιδιά και γονείς, καθώς αποτελούν το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο στην εσωστρέφεια του χειμώνα. Η πισίνα κατακτά ολοένα και περισσότερους φίλους, αφού αποδεδειγμένα το κολύμπι είναι το ιδανικότερο άθλημα για την ομαλή σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Το γεγονός ότι στο νερό αποφεύγονται κακώσεις, και τραυματισμοί του μυοσκελετικού συστήματος και των αρθρώσεων, ενισχύει την επιλογή των γονιών, οι οποίοι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες σπεύδουν για εγγραφή των παιδιών στο πλησιέστερο κολυμβητήριο.
Ιατρικές εξετάσεις
Eπισκεφτείτε παιδίατρο. Θα πάρει το ιατρικό ιστορικό του παιδιού, και παράλληλα θα ζητήσει το ιστορικό της οικογένειας, έτσι ώστε να αποκλείσει τυχόν κληρονομικά προβλήματα, που ενδεχομένως δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.
Χρήσιμη είναι και η επίσκεψη σε καρδιολόγο, για ηλεκτροκαρδιογράφημα, καθώς και υπέρηχο καρδιάς. Θα αποκλείσετε διάφορες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν λιποθυμία, η οποία στο νερό μπορεί να αποβεί μοιραία.
Στην περίπτωση που το παιδί δεν είναι απολύτως υγιές, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το είδος των ασκήσεων που ενδείκνυνται_ με βάση το πρόβλημα. Μην απαγορεύσετε δια ροπάλου την άσκηση. Το κολύμπι, για παράδειγμα, συνιστάται για παιδιά που έχουν άσθμα. Απλώς, ενημερώστε τον προπονητή, ώστε να παρακολουθεί το παιδί, όταν βρίσκεται μέσα στο νερό.
Ηλικία και κολύμπι
Οι περισσότερες πισίνες δέχονται παιδιά από την ηλικία των 4 ετών και άνω, κατά τρόπον ώστε να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν τις οδηγίες που τους δίνει ο δάσκαλος, αλλά και να μπορούν να προστατεύσουν στο μέτρο του δυνατού τον εαυτό τους από το ενδεχόμενο του πνιγμού.
Παρόλα αυτά, τα ανήλικα δεν πρέπει να μένουν μόνα τους στην πισίνα, χρειάζονται την επίβλεψη ενηλίκου και δη ειδικού.
Βεβαίως, όσο λιγότερα είναι τα παιδιά στο νερό, τόσο το καλύτερο. Κάθε τμήμα έχει συνήθως 17 με 18 παιδιά, τα οποία επιβλέπουν δύο δάσκαλοι και δύο ναυαγοσώστες.
Είθισται τα μικρότερα παιδιά (4-5 ετών) να κάνουν μπάνιο σε ρηχή πισίνα, στην οποία και πατώνουν.
Στη μεγάλη πισίνα, μπαίνουν από την ηλικία των 5 ετών και άνω.
Αν το παιδί σας είναι μόλις 2-3 ετών, αλλά θέλετε να εξοικειωθεί με το νερό, φροντίστε να βρείτε πρόγραμμα στο οποίο είτε θα υπάρχει ατομικός «προπονητής», είτε θα έχετε τη δυνατότητα να μπαίνετε κι' εσείς στο νερό με το παιδί.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, τα νήπια να φορούν σωσίβιο.
Το νερό στην πισίνα για τα νήπια πρέπει να είναι πιο ζεστό από αυτό σε άλλες, να κυμαίνεται δηλαδή στους 31-32 βαθμούς Kελσίου, αντί της συνήθους θερμοκρασίας των 28-29 βαθμών. Φροντίστε ο χρόνος παραμονής των παιδιών στο νερό να μην ξεπερνά τα 20 λεπτά, μετά αρχίζουν και κρυώνουν.
Τα «πρέπει» και τα «μη»
Μην πιέζετε το παιδί να φάει πριν από το κολυμβητήριο. Το γεμάτο στομάχι, ο γαστρικός φόρτος στη γλώσσα των ιατρών, προκαλεί πίεση στο διάφραγμα, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί σωστά η αναπνοή και το παιδί να δυσκολεύεται να κινηθεί μέσα στο νερό.
Στην περίπτωση του γαστρικού φόρτου, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος (με τις έντονες κινήσεις) της παλινδρόμησης του φαγητού, φαινόμενου που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και πνιγμό.
Η λύση δεν βρίσκεται ούτε στο να αφήνετε το παιδί νηστικό, μπορεί να αισθανθεί εξάντληση. Ιδανικό είναι ένα ελαφρύ σνακ, μιάμιση - δυο ώρες προτού κολυμπήσει: δύο φρούτα, ένα χυμό, ένα ποτήρι γάλα.
Η συχνότητα της άσκησης
Το κολύμπι απαιτεί συστηματικότητα. Όταν το παιδί επισκέπτεται την πισίνα μία - δυο φορές τον μήνα, είναι σαν να κολυμπά κάθε φορά …πρώτη φορά, χάνει τη φόρμα του, δεν μπορεί να δει, πολλώ δε μάλλον να απολαύσει την πρόοδο του.
Τρεις φορές την εβδομάδα θεωρείται μια καλή συχνότητα. Όσον αφορά, δε, τον χρόνο παραμονής στο νερό; Τα περισσότερα μαθήματα στις πισίνες διαρκούν 45΄, καθώς με την πολύωρη άσκηση ο οργανισμός χάνει πολλά υγρά, το παιδί αρχίζει να διψά και υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης.
Χλώριο και ερεθισμοί
Η ποσότητα του χλωρίου στην πισίνα δεν είναι συνήθως ικανή να ερεθίσει το δέρμα των παιδιών. Η μόνη «παρενέργεια» που ενδεχομένως παρατηρηθεί είναι μία ελαφρά ξήρανση του δέρματος, πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με κρέμα ενυδάτωσης.
Αντιθέτως, το χλώριο προστατεύει την υγεία των παιδιών από μικρόβια, σκοτώνοντας κάθε μικροοργανισμό. Δεν υπάρχει άλλωστε δερματοπάθεια που να μεταδίδεται μέσα στο νερό της πισίνας. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνον στα αποδυτήρια, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή, αγκαλιάζοντας το ένα το άλλο, ή αλλάζοντας μπουρνούζια και παντόφλες.
Απαράβατοι κανόνες
Επιλέξτε πισίνες, που λαμβάνουν όλα τα προληπτικά μέτρα ασφάλειας για παιδιά: περίφραξη, ύπαρξη εξοπλισμού διάσωσης, παρουσία ειδικού επιτηρητή.
Eίναι απαραίτητο να θυμάστε πάντα ότι ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από 3 λεπτά, ακόμη και σε νερό στάθμης 30 εκατοστών!
Το παιδί που δέχεται τις πρώτες βοήθειες αμέσως, έχει πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να σωθεί από πνιγμό.
Ποτέ μην αφήνετε το παιδί μόνο του, χωρίς την επίβλεψη κάποιου ενηλίκου, κοντά σε πισίνα.
Πηγή: Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου