Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

«Ακατάλληλες δι’ ανηλίκους» οι ταινίες που... καπνίζουν

Οχι μόνο οι σκηνές σεξ και βίας αλλά και αυτές στις οποίες ο ήρωας καπνίζει αναμένεται σύντομα να χαρακτηριστούν «ακατάλληλες δι' ανηλίκους». Σκοπός της βρετανικής Αρχής Ελέγχου Καπνίσματος που έκανε χθες την «πρεμιέρα» ασκώντας βέτο για τις επίμαχες σκηνές είναι η προφύλαξη των ανηλίκων από την προώθηση προϊόντων καπνού μέσω της μικρής και μεγάλης οθόνης.

Η βρετανική Αρχή απέστειλε χθες επίσημο αίτημα προς τη διοίκηση της Υπηρεσίας Ελέγχου και Κατάταξης Περιεχομένου Ταινιών της χώρας και τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, με την οποία ζητά σε όσες ταινίες προβάλλονται σκηνές με τσιγάρο να χαρακτηριστούν απαγορευμένες για νέους κάτω των 18 ετών.

Το αίτημα προέκυψε ύστερα από μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, τα αποτελέσματα της οποίας είναι συνταρακτικά. «Οι έφηβοι που παρακολουθούν κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες στις οποίες οι ηθοποιοί καπνίζουν είναι 73% πιθανότερο να ανάψουν τσιγάρο και να αρχίσουν τη θανατηφόρα συνήθεια».

Στο μικροσκόπιο της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Thorax» τέθηκαν οι συνήθειες 5.000 ατόμων ηλικίας 15 ετών και οι επιστήμονες εξέτασαν την πιθανή επίδραση του καπνίσματος στην ψυχολογία των εφήβων.

Το «Spider - Man», το «Matrix», το «Ημερολόγιο της Bridget Jones» και άλλες γνωστές ταινίες που περιέχουν σκηνές στις οποίες οι ήρωες καπνίζουν φάνηκε πως ωθούν τους νέους να δοκιμάσουν το τσιγάρο. Μάλιστα οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως όσο περισσότερες τέτοιες ταινίες έβλεπε κάποιος ανήλικος τόσο αυξάνονταν οι πιθανότητες να αρχίσει το κάπνισμα.

Οι γιατροί έλαβαν υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν έναν έφηβο, όπως για παράδειγμα εάν οι γονείς του είναι καπνιστές, και διαπίστωσαν ότι και πάλι οι πιθανότητες να δοκιμάσει τσιγάρο ένας έφηβος είναι 32% αν έχει δει πολλές τέτοιες ταινίες.

«Βρήκαμε μια γραμμική σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα των εφήβων και στον αριθμό ταινιών που είχαν παρακολουθήσει και περιείχαν σκηνές στις οποίες ο ηθοποιός καπνίζει» δήλωσε η δρ Γουέιλεν η οποία ζήτησε να τεθεί άμεσα νέα προειδοποιητική σήμανση σε αυτές τις ταινίες που παίζονται στην τηλεόραση.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου