Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Συνέντευξη: Σάσα Βούλγαρη

«Δεν θυμάμαι ποτέ να μην ασχολούμαι, με τον ένα ή άλλο τρόπο με τα παραμύθια. Μου άρεσε πάντα να ακούω τους ηλικιωμένους και μεγάλωσα με ιστορίες. Ηταν λίγο μαγική και αυτονόητη μαζί αυτή η απόφαση να γίνω παραμυθού...».
Μια από τις πιο γνωστές Ελληνίδες αφηγήτριες είναι η Σάσα Βούλγαρη, αγαπημένη μικρών αλλά και μεγάλων, η οποία αυτές τις μέρες διηγείται έναν νέο κύκλο παραμυθιών της σ' έναν ενδιαφέροντα χώρο της Αθήνας. Στην αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου «Ακαδήμεια» στην Ακαδημία Πλάτωνος, απόψε για μια τελευταία βραδιά, «υποβρύχια παραμύθια από τα βάθη των ωκεανών, από αυλές απλών σπιτιών κι από δροσερά πηγάδια», θα ταξιδέψουν όσους βρεθούν εκεί αναζητώντας λίγη δροσιά.

Αφηγήτρια αυτοδίδακτη που ανήκει στους πρωτεργάτες της νέο-αφήγησης στην Ελλάδα με διαρκή επαγγελματική δραστηριότητα από το 1993 είναι η Σάσα Βούλγαρη. Παράλληλα ως ψυχοπαιδαγωγός, με επιμόρφωση στην εναλλακτική διδασκαλία έχει μεγάλη εμπειρία σε συντονισμό εκπαιδευτικών και δημιουργικών εργαστηρίων για παιδιά σε όλα τα εξελικτικά στάδια από την προσχολική ηλικία έως και το Λύκειο.

Ως τάση θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την ολοένα και συχνότερη διοργάνωση βραδιών αφήγησης για νεανικό, αλλά και ενήλικο κοινό σε «στέκια παραμυθιών» της Αθήνας, φαινόμενο που τελευταία μοιάζει να εντείνεται. «Με όσα γίνονται τριγύρω οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ανακουφίζονται, να χαλαρώνουν και να ξεχνιούνται», λέει σε συζήτησή της με την «Κ» η Σάσα Βούλγαρη, η οποία πριν από λίγο καιρό κατηφόρισε από τις βουνοπλαγιές του Ταϋγέτου (όπου διοργάνωσε εργαστήρια αφήγησης) για να μας πει νέα παραμύθια. Σ' έναν μεγάλο κύκλο. Σε μια αυλή, κάτω από τα δέντρα, ένα βράδυ...

Διαβάστε τη συνέντευξη  στη Σαντρα Bουλγαρη, όπως δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή, από όπου και το απόσπασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου