Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Χαλκιδική: Κατασκήνωση-πρότυπο για παιδιά με διαβήτη

Παιδιά με διαβήτη τύπου 1 φιλοξενεί η κατασκήνωση που λειτουργεί στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Με την καθοδήγηση ομάδας ειδικών, τα παιδιά μαθαίνουν και για την πάθησή τους και εκπαιδεύονται στο να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μερικούς γιατρούς και υλοποιεί η ΧΑΝΘ. Για έντεκα ημέρες, μέχρι τις 19 Αυγούστου, η κατασκήνωση θα φιλοξενεί 238 μικρούς κατασκηνωτές, ηλικίας 7-14 ετών, από τους οποίους οι 38 έχουν διαβήτη τύπου 1 (το πάγκρεάς τους παράγει ελάχιστη ή καθόλου ινσουλίνη και έχουν απόλυτη εξάρτηση από τη χορήγησή της), αλλά συμμετέχουν σε όλα. Οι δραστηριότητες είναι κοινές για όλα τα παιδιά και τους εφήβους χωρίς διακρίσεις, έτσι ώστε να καταπολεμάται η κοινωνική απομόνωση και να καλλιεργείται η αυτοεκτίμηση.

«Ολα τα παιδιά, με διαβήτη ή χωρίς, βρίσκονται πλέον στους ίδιους χώρους και περνούν το χρόνο τους μαζί, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα πρώτα χρόνια, όταν τα διαβητικά παιδιά ήταν απομονωμένα σε άλλο χώρο. Είναι πολύ σημαντικό ότι τα παιδιά με διαβήτη έχουν μάθει πλέον να μη φοβούνται και να μην κρύβουν την πάθηση. Τα υπόλοιπα τα αποδέχονται ως ισότιμα, ενώ στην αρχή τα έβλεπαν από απόσταση», δηλώνει στην εφημερίδα ο Αντώνης Τουρνάς, διευθυντής της κατασκήνωσης. Αυτό είναι αποτέλεσμα, όπως εξηγεί, της συστηματικής δουλειάς που γίνεται ομαδικά.

«Οι μικροί μαθητές παρακολουθούνται από οκταμελές επιτελείο με γιατρούς, διατροφολόγο, νοσηλεύτριες και φοιτήτριες Ιατρικής. Ορισμένα έχουν συνεχώς επάνω τους τη συσκευή έγχυσης ινσουλίνης, αλλά κάνουν τη θεραπεία τους και με τις οδηγίες των ειδικών μαθαίνουν να διαχειρίζονται την πάθησή τους για να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής τα επόμενα χρόνια», προσθέτει.

Μπορεί ο ήλιος και η θάλασσα να απαιτούν ακόμα περισσότερη προσοχή στην περίπτωση των διαβητικών, για όσους όμως βρίσκονται σ' αυτήν την κατασκήνωση τα πράγματα είναι καλύτερα. Οι μικροί παραθεριστές παρακολουθούνται στενά από τους ειδικούς, γεγονός που τους επιτρέπει να χαρούν τις διακοπές τους, κολυμπώντας και συμμετέχοντας σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, αρκεί να προσέχουν το διαιτολόγιό τους και να είναι συνεπείς στις μετρήσεις τους.

«Στόχος μας είναι το παιδί να μάθει να ανεξαρτητοποιείται και να αντιμετωπίζει πρακτικά το διαβήτη. Δεν είναι λίγο ένας 7χρονος να κάνει μόνος του ενέσεις ινσουλίνης, ενώ στο σπίτι δεν το έκανε. Δε διαχωρίζουμε τα παιδιά σε διαβητικά και μη, απλώς όσα έχουν διαβήτη ξέρουν ότι πρέπει να μετριούνται τακτικά και να διασφαλίζουν ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση για να μπορούν να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Ισως οι ημέρες της κατασκήνωσης να μην είναι αρκετές για να αντιμετωπιστεί η προκατάληψη κατά του διαβήτη, αλλά το παλεύουμε...», αναφέρει η Μαρία Παπαδοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο.

Στόχος των υπευθύνων της κατασκήνωσης είναι την επόμενη χρονιά να φιλοξενηθούν, εκτός από τα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη, και μικροί μαθητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας

Πηγή: http://tvxs.gr via Καλά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου