Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Στη Λιόν ζήλεψαν τη δόξα του... Σικάγου

Σε μια πρωτότυπη μορφή …ποτοαπαγόρευση προέβησαν οι αρχές της Λιόν. Πέρα από την συνήθη απαγόρευση για την πώληση οινοπνευματωδών σε ανήλικους, αποφασίστηκε πλέον και η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε νεαρά άτομα κατά τη διάρκεια της νύχτας, και συγκεκριμένα από τις 10 το βράδι ως τις 6 το πρωί.
Το μέτρο αυτό θα ισχύσει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και δεν αφορά μπαρ, εστιατόρια ή νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Σκοπός του είναι αντίθετα η αποθάρρυνση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών «μέχρι τελικής πτώσης» σε δημόσιους χώρους από παρέες νεαρών - φαινόμενο γνωστό και ως «binge drinking». Όσο για τους παραβάτες, προβλέπεται ο …σωφρονισμός τους με πρόστιμο 750€.

Το φαινόμενο του νεανικού αλκοολισμού είχε παρατηρηθεί αρχικά σε Μ. Βρετανία και Σκανδιναβία, αλλά πλέον έχει επεκταθεί και στην Γαλλία. Το Εθνικό Ινστιτούτο της Γαλλίας για θέματα υγείας (INPES) κατέδειξε το αλκοόλ ως υπαίτιο 45.000 θανάτων ετησίως. Γι' αυτό οργάνωσε μια εκστρατεία ενημέρωσης υπό τον τίτλο «Overdrink» (υπερκατανάλωση αλκοόλ), προκειμένου να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ενεδρεύουν.

Ως πιο επιρρεπείς στην τάση αυτή αποδεικνύονται τα άτομα ηλικίας 18-25 ετών, και ιδιαίτερα οι νεαρές γυναίκες. Συνολικά δε οι Γάλλοι βρίσκονται στην τέταρτη θέση της κατάταξης, όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη, σύμφωνα με αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για το 2010. Το ποτό που αποδεικνύεται δημοφιλέστερο-φυσικά- είναι το κρασί.

Οι νεαροί Γάλλοι έχουν οργανώσει τα δημοφιλή πάρτι του «τεράστιου απεριτίφ», γνωστοποιώντας τα μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook. Σε ένα εξ αυτών συγκεντρώθηκαν 6.000 άτομα, με μοναδικό σκοπό την (υπέρ)κατανάλωση αλκοολ.

Διάφορα παράξενα περιστατικά, όπως αυτό ενός νέου άνδρα που σκαρφάλωσε μεθυσμένος σε γερανό, φαίνεται να οδήγησαν την Λυών στη θέσπιση αυτού του μέτρου. Στόχος των υπευθύνων είναι να αντιμετωπιστούν αυτά τα «μαζικά και κτηνώδη» περιστατικά, τα οποία οδηγούν σε νυχτερινούς δημόσιους εξευτελισμούς, καθώς και σε «φθορές, βία, φασαρίες και θραύση υαλοπινάκων», που μπορεί να αποβούν μοιραία.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου