Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Παιχνίδια που βασίζονται στις τροφές ή στο μαγείρεμα.


"Ζωγραφίστε" το φαγητό σας.Αντί να δώσετε στο παιδί σας ένα έτοιμο κρύο σάντουιτς μαζί με κάποιο λαχανικό (πχ ντομάτα), δώστε του τα υλικά και αφήστε το να δημιουργήσει το δικό του έργο τέχνης, τον δικό του πίνακα ζωγραφικής. Δώστε του μια ντομάτα, μαρουλάκι, αγγουράκι, φέτες του τοστ, κασέρι, σαλάμι και αφήστε το να κάνει έναν πίνακα πριν τα φάει. Τα φρέσκα λαχανικά θα δώσουν ένα υπέροχο χρώμα στο δημιούργημά του. Αν δυσκολεύεται να αρχίσει, δώστε του μερικές ιδέες εσείς. Πχ μπορεί να κάνει σπίτι με αυλή, θάλασσα με καράβι, αεροπλάνο, πύραυλο, πρόσωπο ανθρώπου κοκ

Μάντεψε τι τρωςΒάλτε σε ένα πιάτο όμοιες φέτες από διάφορα φρούτα και λαχανικά και ζητήστε από το παιδί να κλείσει τα μάτια του. Δώστε του να δοκιμάσει κάποιο από αυτά και ζητήστε του να σας πει τι έφαγε. Μπορείτε να αρχίσετε από τα απλά και να περάστε στα πιο δύσκολα, αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας του παιχνιδιού.

Θυμήσου την σειράΔιαλέξτε 10 περίπου φρούτα- λαχανικά ή τρόφιμα γενικά. Πάρτε μικρά χαρτιά και βάλτε το παιδί να ζωγραφίσει 2,3,4 από τα φαγώσιμα στη σειρά. Πχ ντομάτα -αγγούρι, ντομάτα - ψωμί -πιπεριά. Βάλτε το ένα χαρτί πάνω στο άλλο, σαν να είναι κάρτες. Το παιχνίδι παίζεται με 2 και περισσότερους παίκτες. Βασική προϋπόθεση είναι τα παιδιά να μπορούν να αναγνωρίζουν χωρίς να βλέπουν (μόνο με την όσφρηση και την γεύση) τα παραπάνω τρόφιμα. Αν τα παιδιά δυσκολεύονται, τότε μπορεί να προηγηθεί ένα παιχνίδι αναγνώρισης των γεύσεων με κλειστά τα μάτια. Ο ένας παίκτης τραβάει μια κάρτα, ενώ ένας άλλος κλείνει τα μάτια του. Ο πρώτος παίκτης "διαβάζει" την κάρτα και δίνει στον άλλο παίκτη τα φαγώσιμα, με την σειρά που αναφέρονται στην καρτέλα. Αφού τα δοκιμάσει όλα, ο παίκτης με τα κλειστά μάτια αναφέρει με την σειρά τι έφαγε (είτε το λέει, είτε το ζωγραφίζει σε κάποιο πινακάκι). Αν το παιδί βρίσκει όλα τα φαγώσιμα, αλλά με λάθος σειρά, θα παίρνει 1 μονάδα. Αν τα αναφέρει όλα με την σωστή σειρά, θα παίρνει 2 ομάδαες. ΑΝ αναφέρει κάποια σωστά, μπορεί να παίρνει μισή μονάδα. Νικητής αποδεικνύεται όποιος μαζέψει τους περισσότερους πόντους. Μπορεί η δυσκολία του παιχνιδιού να αυξάνεται σταδιακά, αρχίζοντας με κάρτες των 2 φαγώσιμων και αυξάνοντας συνέχεια των αριθμό τους.

Πιάστο με το στόμα.
Βάλτε σε μια πιατέλα κομματάκια από φρούτα και λαχανικά και καλέστε το παιδί να βάλει τα χέρια του πίσω από την πλάτη του και να τα πιάσει με το στόμα του μόνο.

Καλή διασκέδαση!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου