Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ανάσα για τους ανθρώπους με σοβαρά κινητικά προβλήματα

Μικρή ανάσα για τους ανθρώπους με σοβαρά κινητικά προβλήματα, καθώς το ΙΚΑ ανέστειλε ώς την 1η Ιουλίου την εφαρμογή της εγκυκλίου που περικόπτει κατά 50% τα ποσά για βοηθήματα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στο διάστημα που μεσολαβεί, το ΙΚΑ θα συζητήσει με τα μέλη της κίνησης για τη χειραφέτηση των ΑμεΑ «Μηδeνική Ανοχή», αλλά και τα άλλα σωματεία ΑμεΑ τις απαραίτητες τροποποιήσεις για την τελική εκδοχή της εγκυκλίου.

Το αρχικό κείμενο, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ενέκρινε τα μειωμένα κατά το ήμισυ ποσά χρηματοδότησης των αναπηρικών ειδών, όπως είναι τα αναπηρικά αμαξίδια, τα τεχνητά μέλη, τα γερανάκια, τα συστήματα ουροσυλλογής, τα μαξιλάρια για την προστασία από τις κατακλίσεις, οι ορθοστάτες κ. λπ., βοηθήματα απαραίτητα για τη διαβίωση ανθρώπων με παραπληγίες, τετραπληγίες, ακρωτηριασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος των περικοπών είχε ανοίξει από τον Νοέμβριο του 2009, όταν αποφασίστηκε ότι οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και στο ΟΠΑΔ δεν δικαιούνται αναπηρικά αμαξίδια, μαξιλάρια για την προστασία από τις κατακλίσεις, αλλά και όλα τα άλλα βοηθήματα που είναι εργαλεία επιβίωσης για τους ασφαλισμένους με παραπληγίες και με τετραπληγίες.

Παρά τη θετική εξέλιξη της παράτασης ώς την 1η Ιουλίου, η κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρία δεν είναι αισιόδοξη για τις εξελίξεις. «Εάν το ΙΚΑ πιεζόμενο δεχθεί μια λύση που αντί του 50% προτείνει μια ενδεχόμενη εναλλακτική μείωση της τάξης του 30%, ποιος θα μας διαβεβαιώσει πως δεν θα κηρύξει άτυπη καθυστέρηση ή άρνηση πληρωμών; Και εάν αυτή η καθυστέρηση των πληρωμών συμβεί και για την προμήθεια των ασφαλισμένων σε αναλώσιμα, μπορεί να φανταστεί κανείς πού θα βρίσκουν καθετήρες, ουροσυλλέκτες, οι χιλιάδες ασφαλισμένοι με παραπληγίες και με τετραπληγίες του ΙΚΑ.;» γράφει σχετικά το disabled. gr, η ψηφιακή εκδοχή του περιοδικού «Αναπηρία Τώρα».

Σύμφωνα με το ΙΚΑ, η μείωση των τιμών έγινε για να ελεγχθεί η αγορά καθώς οι τιμές πώλησης ήταν αρκετά μεγαλύτερες από αυτές στο εξωτερικό. Γιατί όμως να πληρώσουν τη «διαφορά» οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα;

Και εκτός αυτού: «Πώς να αντιδράσουν οι πολίτες με παραπληγίες και με τετραπληγίες όταν όλες οι πόλεις είναι απροσπέλαστες και όταν η πλειονότητα των κτιρίων που στεγάζονται τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι απροσπέλαστα;» αναρωτιούνται τα μέλη του disabled. gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου