Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Πρόσκληση συμμετοχής σε συζήτηση για το συντονισμό των θέσεων- αιτημάτων για τον αυτισμό στην Ελλάδα

Πρόσκληση προς Συλλόγους, Φορείς και Σωματεία που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αυτισμού στην Ελλάδα

Αγαπητοί Πρόεδροι Συλλόγων, Φορέων και Σωματείων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Αυτισμού,

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι ανάγκες των ατόμων με αυτισμό είναι τεράστιες, ποικίλες και δια βίου. Αντιθέτως, η ενημέρωση της κοινωνίας και η Πρόνοια της Πολιτείας, αν και πρόσφατα σημειώνουν κάποια βελτίωση, εξακολουθούν να είναι τραγικά ανεπαρκείς.

Δεδομένου ότι όλοι δραστηριοποιούμαστε στον ίδιο χώρο και αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα, για να κάνουμε τη φωνή μας πιο ισχυρή και για να γίνει μαζικό το κίνημα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, παιδιών εφήβων και ενηλίκων, σε μια ισότιμη και αξιοπρεπή ζωή στην κοινότητα, σας προσκαλούμε σε μια ανοιχτή συζήτηση για την καταγραφή και συντονισμό των θέσεων-αιτημάτων μας.
Στην παρούσα δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, όπου διαφαίνεται ο κίνδυνος να μην εφαρμόζονται ακόμα και οι ισχύουσες διατάξεις για άτομα με αναπηρία, επιβάλλεται να τονίσουμε την ιδιαιτερότητα και πολυπλοκότητα του Αυτισμού, να θέσουμε τις προτεραιότητές μας, να απαιτήσουμε την εφαρμογή των σχετικών νόμων και να ζητήσουμε την υλοποίηση, έστω μακροπρόθεσμα, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των αναγκών και δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.

Σε αυτήν την Συνάντηση, την οποία προγραμματίζουμε από καιρό, προσκαλούμε να συμμετάσχει κάθε Σύλλογος, Σωματείο και Φορέας που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο χώρο του Αυτισμού, απ’ όλη την Ελλάδα, ορίζοντας 2-3 εκπροσώπους του οι οποίοι θα λάβουν μέρος στην Γενική Συζήτηση. Μέσα από μια επί ίσοις όροις ανταλλαγή απόψεων, στόχος είναι η κατάθεση μιας συλλογικής πρότασης προς την Πολιτεία, ως πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός εθνικού θεσμικού πλαισίου που να αφορά αποκλειστικά στον Αυτισμό.

Η Συνάντηση θα λάβει χώρα στο Βυζαντινό Μουσείο , Βασιλίσσης Σοφίας 22 και έχει οριστεί για την Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011, επ’ ευκαιρία της Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της AUTISM-EUROPE, που φέτος γίνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 16-17 Απριλίου. Η Γενική Γραμματέας της AUTISM-EUROPE, Zsuzsanna Szilvasy, αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας να μας ενημερώσει για την ισχύουσα κατάσταση στην Ευρώπη σε θέματα που αφορούν τον Αυτισμό. Σε γενικές γραμμές, προτείνουμε η Συζήτηση να αρχίσει με μια σύντομη τοποθέτηση από ένα μέλος της Ε.Ε.Π.Α.Α. για την υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα και στη συνέχεια κάθε ένας από τους συμμετέχοντες να αυτοπαρουσιάζεται και να καταθέτει τις θέσεις/προτάσεις του σε μια ελεύθερη συζήτηση. Η όλη εκδήλωση θα καταγραφεί με βιντεοσκόπηση. Στο τέλος θα οριστεί μία (1) μικτή τριμελής επιτροπή με δύο (2) αναπληρωματικά μέλη που θα καταγράψει όλα τα αιτήματα και αφού συμφωνηθούν και επικυρωθούν, θα προωθηθούν αρμοδίως, ώστε να υπάρχει μία (1) συλλογική δυναμική.
Παραθέτουμε ένα ενδεικτικό περίγραμμα της προτεινόμενης Συνάντησης, το οποίο θα οριστικοποιηθεί μόλις λάβουμε τις απαντήσεις σας. Επειδή δεν πρόκειται για Ημερίδα, αλλά για μια φιλική Συζήτηση στην οποία συμμετέχουμε ισότιμα, μπορούμε να είμαστε όσο ευέλικτοι θέλουμε στην τελική διαμόρφωση του προγράμματος.
Παραθέτουμε Προτεινόμενο Πρόγραμμα Συνάντησης (οι χρόνοι είναι ενδεικτικοί)

Παρασκευή, 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Συνάντηση Συλλόγων, Σωματείων και Φορέων για τον Συντονισμό των Θέσεων-Αιτημάτων για τον Αυτισμό στην Ελλάδα.
Χώρος: Βυζαντινό Μουσείο, Βασιλίσσης Σοφίας 22 , Αθήνα

9:30-10:00 Προσέλευση – Άνοιγμα Εκδήλωσης

10:00-10:30 Φωτεινή Ζαφειροπούλου / Ηλίας Παρίσης: Ιστορικό του κινήματος για τον Αυτισμό και υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα. Σχόλια/Ερωτήσεις
10:30-11:00 Zsuzsanna Szilvasy: Δράσεις της AUTISM-EUROPE και υφιστάμενη κατάσταση στην Ευρώπη. Σχόλια/Ερωτήσεις.

11:00-11:30 Διάλειμμα: λήψη καφέ , αναψυκτικά
11:30-13:30 Ανοιχτή Συζήτηση-Στρογγυλή Τράπεζα για τον Συντονισμό των Θέσεων-Αιτημάτων για τον Αυτισμό στην Ελλάδα. Συμμετοχή όλων των Σωματείων, Φορέων, Συλλόγων που ασχολούνται με το φάσμα του αυτισμού, απ’ όλη την Ελλάδα.

13:30-14:30 Ολοκλήρωση Συζήτησης. Ορισμός Συντονιστικής Επιτροπής για καταγραφή και προώθηση αιτημάτων.
Προσβλέποντας στην συμμετοχή όλων μας για την προώθηση των κοινών μας στόχων, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε το συντομότερο αν και με ποιούς εκπροσώπους σας θα συμμετέχετε σε αυτήν την Συνάντηση.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Για την Ε.Ε.Π.Α.Α.,
Ο Πρόεδρος
Ηλίας Παρίσης
Ο Γενικός Γραμματέας
Θωμάς Καπέλος

Η Αντιπρόεδρος και Εθνική Εκπρόσωπος στην AUTISM-EUROPE
Σοφία Μπονάνου

Πηγή: Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου