Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Διαμαρτυρία Ε.Σ.Α.μεΑ. για προσβλητικό άρθρο στην εφημερίδα της Ρόδου «Γνώμη»

Με επιστολή της η Ε.Σ.Α.μεΑ. εκφράζει την αγανάκτηση και την διαμαρτυρία του αναπηρικού κινήματος της χώρας για επαίσχυντο και ρατσιστικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Γνώμη» της Ρόδου στις 21.03.2011 (σελ. 40) με τίτλο «Αδυναμία Εκπροσώπησης».
Στο συγκεκριμένο άρθρο ο συντάκτης υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο χρυσός Παραολυμπιονίκης κ. Θανάσης Μπαράκας - και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) - δεν μπορεί να ασκήσει διοίκηση και εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων ολόκληρου του νησιού - καθήκοντα από απορρέουν από το ρόλο του ως εντεταλμένος σύμβουλος σε ζητήματα αθλητισμού που του ανέθεσε ο Δήμαρχος Ροδίων κ. Στάθης Κουσουρνάς - λόγω αυτής καθʼ αυτής της αισθητηριακής αναπηρίας του (τυφλός)! Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «…η διοίκηση των αθλητικών εγκαταστατών και η διαχείριση των συλλόγων απαιτεί μια άλλη εμπειρία και ʽμάτια δεκατέσσεραʼ», «..ο κ. Μπαράκας δεν μπορεί, δυστυχώς, να δει και να αντιμετωπίσει…»!

Στην επιστολή της η Συνομοσπονδία διερωτάται: «Η συγκεκριμένη ψευδής εικόνα που προκύπτει από το άρθρο για τα άτομα με αναπηρία είναι προϊόν προκατάληψης ή σκοπιμότητας»; 

Τέτοιες προσβλητικές και ταπεινωτικές θέσεις και στάσεις είναι ανεπίτρεπτο να δημοσιεύονται στον Τύπο εν έτη 2011, δεδομένου ότι συνιστούν ακραίες ρατσιστικές συμπεριφορές που οδηγούν σε άνιση μεταχείριση και αποκλεισμό, προωθώντας φαινόμενα τύπου Κωσταλέξι και αντιτίθενται στο Σύνταγμα και στις επιταγές της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ του ΟΗΕ, που η χώρα μας έχει ήδη υπογράψει. 

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. υποστηρίζει ότι ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου πρέπει να ενεργήσει αυτεπάγγελτα προκειμένου να προστατευθεί η αξιοπρέπεια του κ. Θ. Μπαράκα και φυσικά στο πρόσωπο αυτού η αξιοπρέπεια του σύνολο των ατόμων με αναπηρία της χώρας και η εφημερίδα να δημοσιεύσει αυτούσια την επιστολή της Συνομοσπονδίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου