Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

"Όλα για την υγεία": Γιάννης Ζουγανέλης


 
Τον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσε με τους κωφάλαλους γονείς του περιέγραψε ο Γιάννης Ζουγανέλης στην εκπομπή για την υγεία του Μιχάλη Κεφαλογιάννη στο Mega, η οποία ήταν αφιερωμένη στο συγκεκριμένο θέμα. Όπως εξομολογήθηκε, η ενασχόλησή του με τη μουσική είχε άμεση σχέση με αυτό το γεγονός, καθώς από μικρό παιδί κατάλαβε τη σημασία του ήχου.
«Μεγάλωσα μέσα στην σιωπή. Δεν θα ξεχάσω ποτέ που ήμουν δύο ετών, η μαμά συζητούσε με τον μπαμπά με νοήματα, έξω φύσαγε δυνατός αέρας, η κουρτίνα κάποια στιγμή παρέσυρε το ανθοδοχείο, εκείνο έπεσε κάτω και έκανε έναν εκκωφαντικό ήχο που εμένα με τρόμαξε, αλλά η μαμά και ο μπαμπάς συνέχιζαν γιατί δεν έτρεχε τίποτα. Εκεί συνειδητοποίησα για πρώτη φορά ότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν όπως οι άλλοι άνθρωποι. Και έκανα τα πάντα για να τους κάνω να συνειδητοποιήσουν τι εστί ήχος», λέει ο Γιάννης Ζουγανέλης.
Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι έμαθε έτσι τη νοηματική, που είναι πρωτίστως βιωματική γλώσσα, αλλά παραδέχεται ότι μέσα από αυτήν την ανατροφή κέρδισε πολλά. «Γνώρισα τον κόσμο των κωφών και των κωφαλάλων που πιστεύει πολύ στην δύναμη της φύσης και της αγάπης», τονίζει και αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν άλλα χαρίσματα. «Μπαίνουν στην διαδικασία των συχνοτήτων. Οι κουφοί θα πιάσουν τον παλμό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι δεν μπόρεσα να κοροϊδέψω ποτέ τη μάνα μου. Μου έλεγε: τι ώρα θα ‘ρθεις; Της έλεγα 12.00. Πήγαινα 12.30 και με το που έβαζα το κλειδί στην πόρτα, η μάνα μου ξύπναγε. Δεν άκουγε, αλλά καταλάβαινε από τον παλμό, ενώ μια μάνα που θα άκουγε κανονικά, δεν θα το ξύπναγε ποτέ».

«Οι κωφοί και οι κωφάλαλοι αναπτύσσουν άλλα αισθητήρια», σχολιάζει ο Γιάννης Ζουγανέλης και αποκαλύπτει: «Τα κωφά παιδιά πηγαίνουν στα κλαμπ και στις ντίσκο στο σημείο όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ένταση για να πιάσουν το πάτωμα να τρίζει ή το τραπέζι να τρέμει, να αντιληφθούν τον ρυθμό και έτσι να κουνηθούν και αυτά». Τέλος, ο δημοφιλής καλλιτέχνης αποκαλύπτει ότι έχει διδάξει τον ήχο, την συχνότητα και τη μαθηματική τους σχέση σε κωφά παιδιά και έχει μείνει έκπληκτος από τον τρόπο αντίληψής τους. «Έχω εισπράξει τις καλύτερες εκθέσεις ιδεών για το τι είναι μουσική από κουφούς και όχι από ανθρώπους σαν και εμάς», αποκαλύπτει
Πηγή: madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου