Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Όταν το σχολείο δημιουργεί αξίες

"Ο κόσμος στα μάτια των παιδιών" είναι η μαθητική εφημερίδα του 6ου Διαπολιτισμικού και Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερίου-Κορδελιού. Πρόκειται για μια εφημερίδα που εκδίδεται σε 2.500 αντίτυπα και επανειλημμένως έχει βραβευτεί από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Κυκλοφορεί και διαδικτυακά, μάλιστα σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά και αλβανικά.
Το τεύχος του Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένο στις αξίες που προωθεί το σχολείο, αξίες που γίνονται ευχές αλλά και βιώματα για τους μαθητές: τη διαφορετικότητα και τη συναδέλφωση, τη μοναδικότητα και την αυτενέργεια, την αγάπη και την ειρήνη, τη διαπολιτσμικότητα και τον αντιρατσισμό, την ισότητα και την ισοτιμία, την παιδεία και το όραμα, την ελευθερία και τη φαντασία, τον σεβασμό και τον εθελοντισμό, τη φιλία και την αποδοχή.

Κρίκοι στην ίδια αλυσίδα
"Σίγουρα δεν είναι εύκολο να είσαι διευθυντής σε ένα διαπολιτισμικό σχολείο. Εμείς έχουμε μαθητές από την Αλβανία, τη Ρωσία, Ρομά. Πρέπει να είμαστε διαπολιτισμικό σχολείο στην πράξη και όχι στα λόγια, γι’ αυτό προσπαθούμε να συμμετέχουμε σε προγράμματα που αντανακλούν αυτές τις αξίες της διαπολιτισμικότητας, της αμοιβαίας αποδοχής. Ωστόσο, δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτε από όλα αυτά αν δεν είχα στενούς συνεργάτες μου τους εκπαιδευτικούς και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Είμαστε όλοι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς", λέει στη "Μ" ο διευθυντής του σχολείου Στέργιος Παπαδόπουλος.
Το σχολείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Αν μάλιστα κάποιος συγκρίνει τη δράση του με εκείνη άλλων σχολικών μονάδων μπορεί εύκολα να υποθέσει ότι κύριο μέλημα των υπευθύνων είναι η συμμετοχή των μαθητών σε όλο και περισσότερα προγράμματα.
Στο τελευταίο τεύχος της σχολικής εφημερίδας γίνεται αναφορά στις δράσεις του σχολείου, που είναι πολλές. Τέσσερις μαθητές της Στ’ τάξης ταξίδεψαν μέχρι την Ισπανία στο πλαίσιο του προγράμματος "Οικο-πολίτες" της κοινής Ευρώπης, πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 16 σχολεία από 14 ευρωπαϊκές χώρες με στόχο μεταξύ άλλων και τη δημιουργία μιας κοινής ιστοσελίδας (http://wcoeuropa.neac2.eu/doku.php).
Μαθητές της γ’ και της δ’ τάξης πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Παί-ζω με τα δικαιώματά μου - Μαθαίνω τα δικαιώματά μου με οδηγό το παιχνίδι" και ήλθαν σε επαφή με την καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα "Σχεδία στην πόλη", μια μη κυβερνητική οργάνωση στην οποία συμμετέχουν φοιτητές, εμψυχωτές, παιδαγωγοί, καλλιτέχνες. Στόχος της ομάδας είναι η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές με άξονα θέματα κατά του ρατσισμού και της βίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου