Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Αρίστευσε και ως πρόσωπο της χρονιάς

Οι αναγνώστες των «ΝΕΩΝ» έβγαλαν πρώτο τον φοιτητή Ραφαήλ Παπαδόπουλο
Οταν το περασµένο καλοκαίρι αρίστευσε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, συγκεντρώνοντας 19.952 µόρια (µόλις 48 µόρια λιγότερα από το απόλυτο άριστα), έγινε πρώτο θέµα στις εφηµερίδες.
Ο Κάρολος Παπούλιας τον προσκάλεσε στη δεξίωση για τη Γιορτή της Δηµοκρατίας και ο Πρωθυπουργός ζήτησε να τον συναντήσει τον περασµένο Σεπτέµβριο όταν βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης.

Ο Ραφαήλ Παπαδόπουλος, ο µαθητής µε σπαστική τετραπληγία που αρίστευσε το περασµένο καλοκαίρι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ψηφίστηκε ως «τοπρόσωπο της χρονιάς» στην ηλεκτρονική ψηφοφορία µέσω της ιστοσελίδας των «ΝΕΩΝ», σφραγίζοντας µε αυτόντον τρόπο µια χρονιά στην οποία δεν προλάβαινε να δέχεται διακρίσεις και συγχαρητήρια.

Φοιτητής πλέον στο Τµήµα Πολιτικών Επιστηµών του ΑΠΘ –την πρώτη επιλογή του στο µηχανογραφικό δελτίο, καθώς, όπως δηλώνει,θέλει να γίνει πολιτικός –, ο Ραφαήλδεν χάνει µάθηµα στο Πανεπιστήµιο. Προσπαθείνα βελτιώνεται στον τζουρά παίζοντας τραγούδια του Μάρκου Βαµβακάρη και δηλώνει έκπληκτος για τη νέα διάκρισή του στην ψηφοφορία των «ΝΕΩΝ».

«Πληροφορήθηκα τυχαία ότι συµπεριλήφθηκα στη λίστα µε τους υποψήφιους για το “πρόσωπο της χρονιάς”, ωστόσο δεν περίµενα να ψηφιστώ, καθώς υπήρχαν πολύ ξεχωριστές προσωπικότητες. Είµαι περήφανος και έκπληκτος από το αποτέλεσµα, είναι πολύ συγκινητικό», λέει ο Ραφαήλ.

Η διάκρισή του στις Πανελλαδικές Εξετάσεις είχε επαναφέρειστο προσκήνιο το ζήτηµα της προσβασιµότητας αναπήρων στα δηµόσια κτίρια, παρ’ όλα αυτά µέχρι σήµερα το Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης δεν έχει τοποθετήσει αναπηρική ράµπα στο αµφιθέατρο που κάνει µάθηµα ο Ραφαήλ.

«Στην κεντρική αίθουσα υπάρχει σκαλοπάτι για να καθήσεις σταπρώτα έδρανα.

Τόσο η πρυτανεία όσο και οι υπεύθυνοι του τµήµατος έχουν υποσχεθεί ότι τοζήτηµα θα λυθεί µετά τις γιορτές. Προς το παρόν, πάντως, µε βοηθούν συµφοιτητές µου να καθήσω στο αµφιθέατρο», λέει.

Aπογοητευµένος από τις παρατάξεις
Ο τετραπληγικός αριστούχος, που θέλει να γίνειπολιτικός «γιανα κάνει τον κόσµο καλύτερο», δηλώνειαπογοητευµένος από τις φοιτητικές παρατάξεις στο Πανεπιστήµιο. «Στις γενικές συνελεύσεις, για παράδειγµα, η µία πλευρά κατηγορεί την άλλη,µε αποτέλεσµα ηπολιτική συζήτηση στο Πανεπιστήµιο να καταντάει να µοιάζει µε τις κόντρες στα τηλεοπτικά παράθυρα».

Ο Ραφαήλ δηλώνει απογοητευµένος και από τη συµπεριφορά ορισµένων καθηγητών, οι οποίοι, όπως σηµειώνει, απαξιώνουν µε τον τρόπο τους το Πανεπιστήµιο.

«Πριν από λίγες ηµέρες χιόνιζε και ο καθηγητής άργησε σχεδόν µία ώρα να έρθει στο µάθηµα. Περίµενα, όπως ήταν λογικό, να ζητήσει συγγνώµη, ωστόσο εκείνος διαµαρτυρήθηκε επειδή, όπως είπε, είχε δεινοπαθήσει για να µας κάνει µάθηµα! Ε, όλα αυτά µου φαίνονται αδιανόητα».

Ο ίδιος πάντως δεν παραβλέπει να σηµειώσει ότι στο Πανεπιστήµιο, τουλάχιστον τους τρεις µήνες που σπουδάζει σε αυτό, οι καθηγητές δεν ζητούν την αποµνηµόνευση όσων διδάσκουν, όπως συνέβαινε στο λύκειο. «Οι περισσότεροι αποφεύγουν να το παίξουν αυθεντίες, προκαλώντας τους φοιτητές να κάνουν ελεύθερη συζήτηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου