Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Ελληνικός Κόσμος: Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά τον Ιανουάριο

Τέχνη, μυθολογία αλλά και γλυκές παραδοσιακές γεύσεις από όλη την Ελλάδα περιλαμβάνουν τα κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιανουαρίου στον «Ελληνικό Κόσμο», ενώ το κουκλοθέατρο και η ζωγραφική πρωταγωνιστούν στα οικογενειακά προγράμματα του Σαββάτου για παιδιά 3-5 ετών. Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπo. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες είναι οι εξής:
Αργοναυτική εκστρατεία
Ένας μύθος που, όσες φορές και να τον ακούσουμε, πάντα μας καθηλώνει. Τα παιδιά γίνονται οι Αργοναύτες και με αρχηγό τον Ιάσονα ξεκινούν τη δική τους εκστρατεία πάνω στη μυθική «Αργώ» (Για νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού-16/1/2011)

Σαγκάλ: ο ποιητής των χρωμάτων
Οι πολύχρωμοι πίνακες του γνωστού καλλιτέχνη γίνονται αφορμή για να δημιουργήσουν τα παιδιά τα δικά τους έργα. Τα έργα του ποιητή των χρωμάτων Σαγκάλ δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν μέσω της ζωγραφικής, να αναπτύξουν τη δημιουργική φαντασία τους και να έρθουν σε επαφή με πολλά και διαφορετικά υλικά. Τα έργα του διάσημου καλλιτέχνη θα τιτλοφορηθούν εκ νέου από τα παιδιά, θα αναπαρασταθούν ζωντανά και θα αποτελέσουν αφορμή για τη δημιουργία ιστοριών και νέων έργων καλλιτεχνικής έμπνευσης! (Για νήπια και παιδιά Α΄ και Β΄ Δημοτικού – 23/1/2011).

Μιρό: σαν παιδική ζωγραφιά
Ο Ισπανός καλλιτέχνης διηγείται ιστορίες ζωγραφίζοντας. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα στοχεύει, μέσα από τη ζωή και το έργο του Μιρό, στην καλλιέργεια της αισθητικής των παιδιών, στην ανάπτυξη της δημιουργικής τους φαντασίας και στην επαφή τους με νέους τρόπους και τεχνικές έκφρασης. Τα παιδιά, αφού γνωρίσουν τμήμα από το καλλιτεχνικό έργο του Μιρό και πληροφορίες γύρω από τη ζωή και τις καθημερινές του συνήθειες, θα ανακαλύψουν την τεχνική του κολάζ, τη μεικτή τεχνική, ενώ θα πειραματιστούν με τη δημιουργία γλυπτού από ανακυκλώσιμα υλικά. (Για παιδιά από Γ΄ έως ΣΤ΄ Δημοτικού-23/1/2011 )

Παραδοσιακά γλυκομαγειρέματα
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλοδοξεί να παρασύρει γονείς και παιδιά σε ένα μαγευτικό οδοιπορικό ζαχαροπλαστικής, με συνταγές από κάθε γωνιά της πατρίδας μας που χάνονται στα βάθη του χρόνου. Μικροί και μεγάλοι θα έρθουν σε επαφή με την παράδοση του τόπου μας, μέσω των γλυκών που παραδοσιακά παρασκευάζονται σε κάθε περιοχή. Η ζαχαροπλαστική και οι πρώτες ύλες συναντούν τη γεωγραφία σε ένα παιχνίδι γεύσεων, αρωμάτων και δημιουργίας. (Για νήπια και παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού με τους γονείς τους-30/1/2011).

«Στη γειτονιά της κούκλας … χρωματίζουμε με το σώμα», «Ο Αίσωπος στον Ελληνικό Κόσμο», (15/1 και 29/1), «Ταξιδεύοντας με τα χρώματα και τα σχήματα της φαντασίας μας», «Ένα λαϊκό παραμύθι καμωμένο με κούκλες για παιδιά (22/1), είναι τα οικογενειακά προγράμματα Σαββάτου για παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών) που για πρώτη χρονιά καλούνται να γίνουν επισκέπτες του Ελληνικού Κόσμου.

- Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,

www.hellenic-cosmos.gr, edu.ime.gr , Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000.

Πηγή: Βήμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου