ΕΧΟΝΤΑΣ περάσει τα τελευταία 14 χρόνια της επαγγελματικής ζωής μου αναζητώντας τρόπους με τους οποίους ένα επιστημονικό θέμα θα μπορούσε να γίνει κατανοητό από τον μη ειδήμονα, δεν μπόρεσα να μη θαυμάσω την εφευρετικότητα της Μέρεντιθ Κοστέιν. Η αυστραλιανή συγγραφέας παιδικών βιβλίων που υπογράφει τη σειρά «Μικρός Επιστήμονας» έχει ένα ακόμη δυσκολότερο έργο: να κάνει τις επιστημονικές έννοιες κατανοητές από μικρά παιδιά. Και τα καταφέρνει περίφημα! Πάρτε για παράδειγμα το βιβλίο «Ο Φρίξος και το βάρος».
Με μόλις 112 λέξεις, απλωμένες σε 16 σελίδες που περιγράφουν αντίστοιχες εικόνες, η συγγραφέας κάνει τα παιδιά να αντιληφθούν την έννοια της μάζας και μάλιστα χωρίς ποτέ να αναφερθεί σε αυτήν τη λέξη. Πώς; Αξιοποιώντας κάτι που τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά, την τραμπάλα. Στην προκειμένη περίπτωση η τραμπάλα λειτουργεί σαν ζυγαριά η οποία ισορροπεί μόνο όταν το ελαφρό κοριτσάκι κρατήσει στην αγκαλιά του τον Φρίξο (το γατάκι της), έτσι ώστε να εξισορροπήσει το βάρος του βαρύτερου αγοριού από την άλλη μεριά.
Και με αντίστοιχο τρόπο, στα υπόλοιπα τρία βιβλία της σειράς, τα παιδιά μαθαίνουν επιστημονικές έννοιες μέσα από αναφορές στις καθημερινές δραστηριότητές τους. Στο βιβλίο «Ο Γιάννης και οι Δυνάμεις» το πατίνι του Γιάννη δέχεται δυνάμεις προκειμένου να ξεκινήσει, να στρίψει, να σταματήσει. Στο βιβλίο «Ο Θησέας και η θερμοκρασία» ο Γιάννης και ο σκύλος του ο Θησέας παίζουν ποδόσφαιρο, ιδρώνουν, γδύνονται και ξαναντύνονται όταν φυσάει. Τέλος στο βιβλίο «Η Μελίνα και το φως» ο ήλιος, η βροχή και το ουράνιο τόξο κάνουν τη βόλτα της Μελίνας ενδιαφέρουσα.
Στο τέλος κάθε βιβλίου υπάρχει μια ενότητα που αφορά γονείς και δασκάλους όπου δίνονται οι απαραίτητες εξηγήσεις για τις έννοιες αλλά και η περιγραφή ενός εύκολου πειράματος (π.χ. φτιάξε το δικό σου ουράνιο τόξο, θερμόμετρο). Εχω την αίσθηση ότι αν αξιοποιηθούν σωστά τα τέσσερα μικρά βιβλία της Κοστέιν θα γίνουν πηγή μεγάλης διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους.
Πηγή: Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου