Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Φτιάχνοντας το δικό σας ουράνιο τόξο!!

Το ξέρετε ότι μπορείτε να φτιάξετε ουράνιο τόξο στην τάξη σας; Δεν είναι καθόλου δύσκολο! Ζητήστε τη βοήθεια της δασκάλας ή του δασκάλου σας. Θα χρειαστείτε μόνο ένα γυάλινο πρίσμα από το εργαστήριο του σχολείου. Σταθείτε μπροστά από το παράθυρο της τάξης σας και κρατήστε το πρίσμα ψηλά, έτσι ώστε οι ακτίνες του ήλιου να το διαπερνούν. Τότε θα δείτε κάτι μαγικό.
Από την άλλη πλευρά του πρίσματος θα απλωθεί μπροστά στα μάτια σας ένα φανταστικό ουράνιο τόξο. Τι έχει συμβεί; Το πρίσμα σε αυτή την περίπτωση έχει το ρόλο της σταγόνας της βροχής. Καθώς το φως περνάει από μέσα, τα συστατικά του φωτός ακολουθούν διαφορετικό μονοπάτι, διαχωρίζονται και βγαίνουν από το πρίσμα σαν βεντάλια με πολλά διαφορετικά χρώματα.
Αν έχετε κήπο, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας αληθινό ουράνιο τόξο! Μια μέρα με ήλιο ανοίξτε το σωλήνα ποτίσματος όσο πιο πολύ μπορείτε. Βάλτε μπροστά στο άνοιγμα του σωλήνα το δάχτυλό σας και θα δείτε ότι το νερό πετάγεται μακριά δημιουργώντας σταγόνες. Καθώς ο ήλιος περνάει μέσα από τις σταγόνες του νερού θα προβάλλει ένα μικρό ουράνιο τόξο.

Πηγή: Ερευνητές (Καθημερινή, Σάββατο 27/11/2010), σελ. 13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου