Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Η διατροφική επιλεκτικότητα των παιδιών με αυτισμό δεν αναστέλλει την ανάπτυξή τους

Νέα Υόρκη: Τα παιδιά με αυτισμό τείνουν να είναι επιλεκτικά με την διατροφή τους αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι η ανάπτυξή τους δεν εξασθενεί εξαιτίας της διαφοροποίησης αυτής.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπριστολ στην Μ.Βρετανία με επικεφαλής την Δρ Πολιν Εμμεττ μελέτησαν στοιχεία από μακροχρόνια έρευνα που είχε θέσει υπό παρακολούθηση σχεδόν 14.000 παιδιά από τη γέννησή τους το 1991 μέχρι που έγιναν επτά ετών.


Εξ αυτών, 79 είχαν διαγνωστεί με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, περιλαμβανομένων 30 με αυτισμό και 23 με σύνδρομο Asperger. Τα υπόλοιπα διαγνώστηκαν με άτυπο αυτισμό, δηλαδή υπάρχουν τα χαρακτηριστικά της πάθησης αλλά σε ήπια μορφή ή δεν μπορούν να ενταχθούν στο φάσμα του αυτισμού.

Συνολικά τα παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού είχαν λιγότερη ποικιλία στην διατροφή τους από τους υγιείς συνομηλίκους τους, σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονέων τους σε ερωτηματολόγια που είχαν συμπληρωθεί όταν τα παιδιά ήταν έξι μηνών, 15 μηνών, 2, 3 και 4 ετών.

Σε ηλικία τεσσάρων ετών για παράδειγμα, το 37% των παιδιών με αυτισμό ήταν πολύ επιλεκτικά στην διατροφή, έναντι του 14% των υγιών παιδιών. Μεταξύ των πρώτων, όσα έπασχαν από κλασσικό αυτισμό είχαν τις πλέον περιοριστικές διατροφικές συνήθειες, συγκριτικά με τους υπόλοιπους ασθενείς.

Ωστόσο, η κατά μέσο όρο πρόσληψη θερμίδων, πρωτεϊνών, λιπαρών και υδατανθράκων ήταν όμοια μεταξύ των παιδιών με αυτισμό και των υγιών. Και ενώ τα παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού έτρωγαν λιγότερα λαχανικά και φρούτα, έπιναν λιγότερα αναψυκτικά και έτρωγαν λιγότερα γλυκά.

Επίσης δεν προέκυψαν διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων ως προς το ύψος, το βάρος και τον Δείκτη Μάζας Σώματος ή ως προς τα επίπεδα του σιδήρου στο αίμα.

Δύο διαφορές παρατηρήθηκαν στην διατροφή: τα παιδιά με αυτιστικές διαταραχές είχαν λιγότερη βιταμίνη C, ίσως λόγω των λιγότερων φρούτων και λαχανικών που έτρωγαν και λιγότερη βιταμίνη D η οποία διατροφικά προκύπτει από την κατανάλωση εμπλουτισμένου γάλακτος και τα ψάρια.

Οι ελλείψεις αυτές δεν ήταν μεγάλες και δεν παίζουν μεγάλο ρόλο για την πλειοψηφία των παιδιών.

Οι επιστήμονες συμπεραίνουν λοιπόν ότι οι γονείς των παιδιών με αυτιστικές διαταραχές δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την επιλεκτική συμπεριφορά των παιδιών τους στη διατροφή, καθώς τελικά παίρνουν επαρκείς ποσότητες θρεπτικών στοιχείων και αναπτύσσονται φυσιολογικά.

Πηγή : health.in.gr, 27/7/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου