Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Έκθεση: Κιθάρες και Μαντολίνα στη Σύγχρονη Ελλάδα

Τετραήμερο εκδηλώσεων με έκθεση κατασκευής μουσικών οργάνων, συναυλίες και διαλέξεις

Κτίριο Κωστής Παλαμάς 4 - 8 Μαΐου 2011
Οργάνωση: ΤΕΑΠΗ, Εργαστήρι Μουσικής Αγωγής και Κατασκευής Μουσικών Οργάνων Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων (M.Ε.Λ.Μ.Ο.Κ.Ε.)
Η Οργανοποιία στη σύγχρονη ελληνική πολιτεία φαίνεται να έχει μια μεγάλη και δυναμική πορεία. Οι αναφορές που γίνονται στα διάφορα κλασικά πλέον βιβλία, έστω και με τη μορφή των υποσημειώσεων, δείχνουν ότι η πορεία αυτή και επιτυχημένη είναι και μοναδική σε κάποιες περιπτώσεις. Επιπλέον, τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρείται μια κίνηση, τόσο από την πλευρά συγχρόνων οργανοποιών όσο και στον τομέα της έρευνας και μελέτης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα διάφορα blogs, ιστοσελίδες και κείμενα τα οποία δημοσιεύονται, η αλλαγή στην αισθητική των παραγόμενων μουσικών οργάνων αλλά και οι προσπάθειες, άλλες βραχύβιες και άλλες μακρόβιες. σχολών σχετικών με την οργανοποιία. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι εμφανίζεται ως ακαδημαϊκό πλέον μάθημα, όπως για παράδειγμα στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στο ΤΕΙ Ηπείρου. Παράλληλα εμφανίζεται βιβλιογραφία σχετική με την οργανοποιία, αν και αυτή προχωράει με δειλά βήματα. Σποραδικές αλλά όχι σπάνιες είναι και οι εκθέσεις κατασκευής μουσικών οργάνων, οι οποίες γίνονται στην Ελλάδα.

Το «Εργαστήρι Μουσικής Αγωγής και Κατασκευής Μουσικών Οργάνων» του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Αθηνών), σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων (M.Ε.Λ.Μ.Ο.Κ.Ε.) διοργανώνει θεματική έκθεση μουσικών οργάνων με θέμα «Μαντολίνα και Κιθάρες στη σύγχρονη Ελλάδα». Θα παρουσιαστούν όργανα κατασκευασμένα από σύγχρονους οργανοποιούς, ιστορικά όργανα και φωτογραφικό υλικό καθώς και βιβλιογραφικές πηγές σχετικές με την οργανοποιία. Η έκθεση θα πλαισιωθεί από διαλέξεις και συναυλίες.

Πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους οργανοποιούς-εκθέτες
Α. Μεμονωμένοι οργανοποιοί ή εργαστήρια
Όσοι/σες ενδιαφέρονται να εκθέσουν όργανα της οικογένειας του μαντολίνου (μαντολίνο, μαντόλα, μαντολοτσέλο) ή/και κιθάρες (κλασικές, ακουστικές κτλ) θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011. Σε περίπτωση που θα υπάρξει πρόβλημα λόγω αυξημένης συμμετοχής εκθετών θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με προσπάθεια να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στις κιθάρες και στα μαντολίνα. Οι εκθέτες μπορούν να εκθέσουν μέχρι 4 όργανα με τους εξής συνδυασμούς:
2 κιθάρες και 2 μαντολίνα ή
3 κιθάρες ή
4 μαντολίνα ή
3 μαντολίνα και 1 κιθάρα.

Θα πρέπει να διαθέτουν τα δικά τους stands και να είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη των οργάνων κατά τη διάρκεια των ωρών επίσκεψης. Μπορούν να διαθέτουν ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια, κάρτες, φωτογραφίες). Έχουν επίσης τη δυνατότητα και είναι επιθυμητό για ενημερωτικούς αλλά και εκπαιδευτικούς λόγους, να εκθέσουν και μέρη των οργάνων υπό κατασκευή (σκάφος, ταστιέρα, φιγούρες, καπάκι με καμάρια) ή και ολόκληρα όργανα πριν το τελικό τους φινίρισμα (αλουστράριστα, μη αρματωμένα).

Β. Σχολές οργανοποιίας
Με το όρο «σχολές οργανοποιίας» εννοούμε τόσο τις τυπικές μορφές εκπαίδευσης όπως είναι τα ΤΕΙ όσο και τις μη τυπικές όπως για παράδειγμα τα διάφορα ΚΕΚ, ΙΕΚ, ευρωπαϊκά ή μη προγράμματα ή/και γενικά πολύμηνα σεμινάρια οργανοποιίας. Στην έκθεση μπορούν να συμμετέχουν και σχολές με ενημερωτικό υλικό (πόστερ, έντυπα, φωτογραφίες) ή όργανα ή μέρη οργάνου κατασκευασμένα από τους μαθητές της σχολής. Θα πρέπει να γίνει συνεννόηση με τους υπευθύνους της έκθεσης σχετικά με τον αριθμό των οργάνων που θα εκθέσει η κάθε σχολή.

Γ. Έκθεση βιβλίων
Υπάρχει η δυνατότητα να εκτίθενται και βιβλία ή έντυπα σχετικά με την οργανοποιία ή την κατασκευή των μουσικών οργάνων από έλληνες συγγραφείς ή στην ελληνική γλώσσα.

Η έκθεση δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα.

Δηλώσεις συμμετοχής – ενδιαφέροντος αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις nikotsaf@ecd.uoa.gr, moustakasp@yahoo.gr μέχρι τις 28-2-2011.

Ταυτότητα Έκθεσης

Χώρος: Κτίριο Κωστής Παλαμάς

Περίοδος: από Τετάρτη 4 έως Κυριακή 8 Μαΐου
Οργάνωση: 
ΤΕΑΠΗ, Εργαστήρι Μουσικής Αγωγής και Κατασκευής Μουσικών Οργάνων
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων (M.Ε.Λ.Μ.Ο.Κ.Ε.)

Εκθέτες: 
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων (M.Ε.Λ.Μ.Ο.Κ.Ε.),
Οργανοποιοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα
Σχολές οργανοποιίας

Εκδηλώσεις: 
Μουσικές παραστάσεις με σύνολα (μαντολίνου και κιθάρας)
διαλέξεις
Υπεύθυνοι προγράμματος:
Λάμπρος Λιάβας καθηγητής ΤΜΣ, Πανεπιστημίου Αθηνών
Νικόλας Τσαφταρίδης ΕΕΔΙΠ Α΄ βαθμίδας, ΤΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πέτρος Μουστάκας Δρ. Εθνομουσικολογίας ΤΜΣ Πανεπιστήμιο Αθηνών, M.Ε.Λ.Μ.Ο.Κ.Ε

Πηγή: Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου