Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Επιτακτική ανάγκη η Διά Βίου Μάθηση

«Τα στοιχεία συγκλονίζουν: 84 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, από τους οποίους 20 εκατομμύρια είναι παιδιά». Τα πιο πάνω ανησυχητικά ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Επίτροπος της ΕΕ για την Εκπαίδευση, Ανδρούλα Βασιλείου, σε προχθεσινή Ημερίδα με θέμα «Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθηση ως μέσο καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού», που διοργάνωσε στη Λευκωσία το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ). Στην ημερίδα έδωσαν το «παρών» τους και απηύθυναν χαιρετισμούς, επίσης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου.

Η Στρατηγική «Ευρώπη 2020»

H κ. Βασιλείου σημείωσε πως «η υιοθέτηση της Στρατηγικής Ευρώπης 2020 έχει θέσει ως πυξίδα της την ευφυή και βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Σε αυτή την πορεία πλεύσης τα ευρωπαϊκά προγράμματα διά βίου μάθησης έχουν ευθύνη και ρόλο να αναλάβουν». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η Ευρώπη έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία 60 χρόνια. Παρόλη την ανάπτυξη, όμως, η φτώχια, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η εξαθλίωση παραμένουν για πολλούς ανθρώπους μια πραγματικότητα». Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι, «η οικονομική κρίση, έχει εκβαθύνει ακόμα περισσότερο τις ανισότητες μεταξύ των ανθρώπων».
Παράλληλα, επισήμανε ότι, «οι πολιτικές και τα προγράμματα της ΕΕ, έχουν σκοπό να προετοιμάσουν τους πολίτες κάθε χώρας, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, να αποκτήσουν, να επικαιροποιήσουν και να αναπτύξουν καθ’ όλην τη διάρκεια της ζωής τους τις δεξιότητες, τις γνώσεις και τις ικανότητες που χρειάζονται για να ζήσουν μια ολοκληρωμένη ζωή».

Κατάρτιση ανέργων και απασχόληση
Κατά το χαιρετισμό της, η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ότι η καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού αποτελεί θέμα υψίστης προτεραιότητας για το κράτος και για την πολιτεία ολόκληρη.

Αναφερόμενη στο υπουργείο της, είπε ότι, «ως το αρμόδιο υπουργείο σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, σε συνεργασία με τα άλλα συναρμόδια για το θέμα υπουργεία των Εσωτερικών, των Οικονομικών και της Παιδείας και Πολιτισμού, και την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, και σε στενή πάντοτε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, σας αναφέρω ότι έχουν προωθηθεί μέτρα για κατάρτιση ανέργων και ένταξή τους στην απασχόληση».

Απεγκλωβισμός από την απομόνωση

Επίσης, πρόσθεσε ότι «προωθούνται σχέδια για απεγκλωβισμό από την απομόνωση ανενεργών οικονομικά γυναικών και ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, μέτρα για κατάρτιση και ένταξη στην απασχόληση ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, όπως οι ανάπηροι, οι λήπτες δημόσιου βοηθήματος, οι ευρισκόμενοι σε μακροχρόνια ανεργία, μέτρα στήριξης των συνταξιούχων, μέτρα διερεύνησης της οικονομικής και κοινωνικής στήριξης του πολίτη».

«Στόχος μας είναι η καταπολέμηση, πρώτα και κύρια, του κοινωνικού αποκλεισμού, η δημιουργία μιας κοινωνίας ανάπτυξης και συνοχής για όλους τους πολίτες», κατέληξε.
Το έτος 2040 θα αλλάζουμε 12 φορές επάγγελμα

Με τη σειρά του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου είπε ότι «εκτιμάται ότι μέχρι το έτος 2040 τα άτομα θα αλλάζουν κατά μέσο όρο 12 φορές επάγγελμα ή χώρο εργασίας». «Επομένως», πρόσθεσε, «όταν μιλάμε για διά βίου μάθηση, μιλάμε ουσιαστικά για εκπαίδευση η οποία θα επιτρέπει στα άτομα να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον διαρκούς αλλαγής και να είναι έτοιμα να προσαρμόζονται, πέρα από επιμέρους επαγγελματικές δεξιότητες».

«Το δύσκολο μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες», συνέχισε, «είναι ότι εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για κατάρτιση σε πλαίσια διά βίου μάθησης, ανήκουν στις πιο ευαίσθητες και αδύναμες ομάδες του πληθυσμού».

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης, Γιώργος Δημοσθένους, είπε ότι «η πολιτική που υιοθετεί η Κύπρος στοχεύει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ παράλληλα προσβλέπει στο να παράσχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διά βίου μάθηση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Την παροχή, δηλαδή, μέσω της διά βίου μάθησης, του αγαθού της μόρφωσης σε όλους τους πολίτες και ειδικότερα σε όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη», εξήγησε.

Η δέσμευση της Κυβέρνησης

Ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού, Εθνικής Αρχής του Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι «η κυπριακή Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει τον αριθμό των ατόμων στην Κύπρο, που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο φτώχιας, κατά 18 χιλιάδες άτομα».

«Παρόλο που η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα, εντούτοις οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην οικονομία μας είναι ένας πρόσθετος λόγος για εγρήγορση», κατέληξε.

Πηγή: Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου