Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικα βιβλία από τον Ευγένιο Τριβιζά

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν κι ένας ωραίος τρόπος για να τα υποδεχθούμε είναι να διαβάσουμε  με τα πιτσιρίκια μας βιβλία που μιλούν για την εποχή αυτή. Αν και σε αυτό το θέμα αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας (και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δείτε κι άλλες σχετικές τις επόμενες ημέρες), σας προτείνουμε ορισμένους τίτλους από τον αγαπημένο μας συγγραφέα, Ευγένιο Τριβιζά. Καλή ανάγνωση!!!


Ένα δέντρο μια φορά
Κάθε παραμονή Χριστουγέννων, γύρω στα μεσάνυχτα, κάτι παράξενο συμβαίνει σ' έναν απόμερο δρόμο μιας πολύβουης πολιτείας, κάτι που κανείς δεν μπορεί να το εξηγήσει: ένα σμάρι πυγολαμπίδες τριγυρνούν επίμονα, τρεμοσβήνοντας, λες και κάτι αναζητούν, λες και γυρεύουνε να θυμηθούν κάτι...






Η Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα
«Ήτανε κάποτε μια μάγισσα που τη λέγανε Φρικαντέλα Ζαρζουέλα Σαλμονέλα Στρυφνίνη. Η Φρικαντέλα ήταν κακιά. Πολύ κακιά. Πάρα πολύ κακιά. Τόσο κακιά ήταν που μισούσε αφάνταστα όλα τα καλά. Ακόμα και τις λέξεις που είχανε τις συλλαβές «καλα» κι αυτές τις μισούσε. Για να σας δώσω να καταλάβετε, η μάγισσα Φρικαντέλα δεν έτρωγε ποτέ καλαμαράκια. Έτρωγε μόνο κακαμαράκια…Και στο σπίτι της δεν είχε ούτε καλάθια ούτε μπουκαλάκια. Είχε μόνο κακάθια και μπουκακάκια…Και δεν πήγαινε ποτέ για εκδρομή στα Καλάβρυτα. Πήγαινε κάθε χρόνο στα Κακάβρυτα…[…]Αλλά πιο πολύ απ΄ όλα η μάγισσα Φρικαντέλα μισούσε τα κάλντα. Μάλιστα! Δεν ήθελε να ακούει καθόλου κάλαντα. Ήθελε να ακούει μόνο κάκαντα. Μια μέρα λοιπόν, παραμονή Πρωτοχρονιάς ήταν…» 

Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι
"Ήταν κάποτε ένας ποντικούλης που τον λέγαν Τρωκτικούλη. Ο Τρωκτικούλης ο ποντικούλης κάθε φορά που έβλεπε τα αστεράκια στον ουρανό ήθελε να τ' αγγίξει. 
- Παππού, έλεγε στον παππού του, σήκωσέ με, σε παρακαλώ, στα χέρια σου για να αγγίξω ένα αστεράκι. 
- Δε γίνεται αυτό που ζητάς, εγγονάκι μου, απαντούσε ο παππούς του. Τα αστεράκια είναι πάρα πολύ ψηλά. Δεν είναι καθόλου εύκολο να τ' αγγίξει κανείς..."



Οι Πειρατές της Καμινάδας
Ένα βράδυ Πρωτοχρονιάς, λίγο πριν σημάνουν μεσάνυχτα, ένας πελαργός, ένας χιονάνθρωπος, ένας κόκκινος ιππόκαμπος, δυο παιδιά και δυο πειρατές συναντιούνται γύρω από μια καμινάδα. Ποιοι είναι; Από πού έρχονται; Και το κυριότερο: τι γυρεύουν γύρω από την καμινάδα; Ένα βαρελάκι με φάρμακο ιλαράς, μια καταχθόνια μάγισσα, ένα ανομολόγητο μυστικό, δυο σοφοί εντομολόγοι, ένα χαμένο ζουζούνι, ένας φουσκομπαλονότης, ένα ανεμολούλουδο και δώδεκα μπαλαντέρ οδηγούν τους ήρωες της ιστορίας σε ανήκουστους κινδύνους, ξέφρενα κυνηγητά και απροσδόκητες περιπέτειες, από τη γιορτή της σαπουνόφουσκας στην Κίνα, στο πάρτι των μεθυσμένων φαντασμάτων, από το γαλάζιο πουπουλένιο σύννεφο στο γκρίζο γρανίτινο φαράγγι. Μια ξεκαρδιστική περιπέτεια σε στοιχειωμένους πύργους, μυστικά λιμάνια, κακόφημα πανδοχεία, μυθικά παλάτια, ανεξερεύνητες ζούγκλες και φουρτουνιασμένους ωκεανούς. Μια περιπέτεια γευστική σαν κρέμα σαντιγί, μαγευτική σαν πυροτέχνημα, πιο παράξενη από τη γύρη των ονείρων, πιο φανταστική από το μυστικό της ασημένιας φεγγαροπεταλούδας.. Και αυτό θα είναι το μεγάλο μυστικό των δύο κοριτσιών.


Οι Χελώνες του Βαρώνου
Στη χώρα των χαμένων χαρταετών, ανάμεσα σε χιλιάδες χαρταετούς, βρίσκονται και οι μαγευτικοί χαρταετοί του Χάρτινου Ιππότη. Ο ιππότης αυτός έγραφε τα παραμύθια του σε χρωματιστά χαρτιά, τα έκανε χαρταετούς και τους άφηνε ελεύθερους από το παράθυρο της φυλακής του. Σ' ένα από τα μακρινά ταξίδια του ο Ευγένιος έφτασε σ' αυτή την ξεχασμένη χώρα, βρήκε τους χαρταετούς, διάβασε τα παραμύθια και τώρα θ' αρχίσει να τα λέει και σ' εσάς.


Ο Αη Βασίλης στη φυλακή με τους 83 αρουραίους
"Χο...χο...χο!! Φτάσαμε!! γέλασε πρόσχαρα ο Αϊ-Βασίλης και ήταν έτοιμος να πηδήξει από το έλκηθρο για να παραδώσει τα πρώτα δώρα της βραδιάς, όταν μια αυστηρή φωνή τού έκοψε τη φόρα. 
- Δε μου λέτε, κύριε... Τι κάνετε εκεί; 
- Τι κάνω; απόρησε ο Αϊ-Βασίλης και αντίκρισε ένα βλοσυρό αστυφύλακα να πλησιάζει απειλητικά..." 
Τι συνέβη και είναι ο Αϊ-βασίλης στη φυλακή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου