Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ατομικά παιχνίδια για τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών

Δεν έχω κανέναν να παίξω! Πόσες φορές το ακούσατε; Η σειρά με τα ατομικά παιχνίδια, μας βοηθά να αποφύγουμε τον πειρασμό της τηλεόρασης και να περάσουμε εποικοδομητικά το χρόνο μας. Στα παιχνίδια που ακολουθούν τα παιδιά μπορούν να παίξουν μόνα τους, με άλλα παιδιά, αλλά και με εμάς. Συνοδέψτε τα με μουσική και καλή σας διασκέδαση.

1. Ζωγραφική στο σκοτάδι
Σε όλα τα παιδιά αρέσει να ζωγραφίζουν, αλλά μερικές φορές δεν είναι αρκετό να προτείνετε "Έλα να ζωγραφίσεις...". Δώστε την πρόκληση της ζωγραφικής στα τυφλά. Δέστε τα μάτια με ένα μαντήλι και ζητήστε του να ζωγραφίσει σε ένα μεγάλο χαρτί ένα σπίτι, ένα ζωάκι ή την οικογένεια. Τα αποτελέσματα θα είναι πολύ διασκεδαστικά, ενώ από μία πιο σοβαρή οπτική γωνία θα κατανοήσει τις δυσκολίες των τυφλών παιδιών της ηλικίας του.

2. Τα δικά μας παζλ
Η συναρμολόγηση των παζλ αποτελεί ευχάριστη μέθοδο απόκτησης μαθηματικών δεξιοτήτων. Με ένα ψαλίδι προτείνετε στο παιδί να φτιάξει δικά του παζλ από περιοδικά, φωτογραφίες της αγαπημένης του ομάδας, ή οικογενειακές φωτογραφίες. Εάν θέλετε να δυσκολέψετε το παιχνίδι βάλτε το να χρωματίσει με ένα χρώμα τη μία πλευρά ενός χαρτονιού, για να ξέρει ποια πλευρά είναι η "καλή" και ποια η "ανάποδη", και να την κόψει σε παζλ. Το παιχνίδι γίνεται αρκετά πιο δύσκολο, καθώς δεν υπάρχει εικόνα που βοηθά στη συναρμολόγηση, αλλά οδηγός είναι μόνο τα σχήματα. Όταν το παιδί εξασκηθεί αρκετά προτείνετε να μετρά το χρόνο που χρειάστηκε, ώστε προσπαθώντας να κάνει όλο και πιο γρήγορα να καταφέρει να "σπάσει το ρεκόρ του".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου