Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Τι να τρώει το παιδί σας το πρωί;

Ποιες τροφές να προτιμούν οι γονείς για το πρωινό του παιδιού; Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχουν και πως συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού του;
Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα και αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο στην προετοιμασία του. Τι όμως να προσφέρουμε στα παιδιά;

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γεωργία Κάμπατζη προτείνει:

- Μια ομελέτα με φρέσκα αυγά και ανάμικτα λαχανικά μπορεί να σερβιριστεί σαν κρέπα ή σαν μια λεπτή φέτα πάνω σε ένα ψωμάκι ολικής άλεσης του τοστ.

Γιατί; Στα αυγά και τους ξηρούς καρπούς βρίσκεται η χολίνη που βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και την καλή μνήμη.

- Μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά φρέσκα φρούτα και λαχανικά για πρωινό, κατά την διάρκεια των γευμάτων αλλά και ως σνακς. Το Χούμους είναι μια καλή ιδέα. Μπορούμε να προσθέσουμε λαχανικά στο πιάτο του παιδιού σαν στοιχείο διακόσμησης. Ένα κομμάτι σπιτική πίτσα πλούσια σε λαχανικά είναι μια καλή πρόταση. Ένα ρόφημα με γιαούρτι και φρούτα σαν ενεργειακό ποτό τα παιδιά θα το λατρέψουν.

Γιατί; Επιλέγοντας φαγητά πλούσια σε Βιταμίνη Α, C και Ε μπορούμε να βελτιώσουμε την μνήμη. Οι ξηροί καρποί και τα όσπρια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

- Αφήστε τα παιδιά να συμμετάσχουν στην παρασκευή του πρωινού τους ώστε να ενθαρρυνθούν να δοκιμάσουν καινούρια ενδεχομένως τρόφιμα όπως το αβοκάντο και ο ψητός σολομός.

Μπορεί να επιλέξει τελικά από μόνο του ένα σάντουιτς με σολομό και φρέσκα λαχανικά Στο μπολ με τα δημητριακά πρωινού μπορείτε να προσθέσετε και 1 -2 κουταλιές λιναρόσπορου.

Γιατί; Στα ψάρια όπως στον σολομό και τον τόνο, στο αβοκάντο, στον λιναρόσπορο, στους ξηρούς καρπούς και στο ελαιόλαδο βρίσκονται τα Ωμέγα 3 - Λιπαρά Οξέα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της γνωστική συμπεριφοράς του παιδιού.

- Ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης μαζί με αποξηραμένα φρούτα χωρίς όμως προσθήκη ζάχαρης είναι μια καλή επιλογή. Καλή εναλλακτική λύση θεωρείται και το ψωμί ολικής αλέσεως με μέλι ή μαρμελάδα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Γιατί; Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν φολικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορεί να βοηθήσουν στην βελτίωση της μνήμης και οι φυτικές ίνες προωθήσουν την καλή λειτουργία του εντέρου του παιδιού.

- Το πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει κρέας, κοτόπουλο, σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης.

Γιατί; Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε σίδηρο και βοηθούν στην πνευματική εγρήγορση και στη αύξηση των ενεργειακών επιπέδων.

- Στο πρωινό τραπέζι καλό είναι να υπάρχει γάλα, γιαούρτι ή τυρί.

Γιατί; Τα γαλακτοκομικά περιέχουν ασβέστιο που βοηθάει σημαντικά στην ενδυνάμωση των οστών.

- Αποφύγετε τα αναψυκτικά με ζάχαρη και αντικαταστήστε τα με νερό. Σε ένα ποτήρι μπορείτε να προσθέτετε μια φέτα λεμόνι, πορτοκάλι ή λάιμ ώστε το παιδί να έχει την αίσθηση της γεύσης ενεργή.

Γιατί; Το νερό κρατάει τη συγκέντρωση σε υψηλά επίπεδα και απομακρύνει την κόπωση.

Πηγή: sigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου