Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Τα παιδιά κάνουν πράσινα τα σχολεία

Πόσα κιλά χαρτί δώσατε για ανακύκλωση; Υπάρχει σύστημα αποθήκευσης και αξιοποίησης του νερού της βροχής; Μετρήσατε τις κιλοβατώρες ανά μαθητή και εκπαιδευτικό; Υπολογίσατε το βάρος απορριμμάτων που πάει για τη χωματερή, ανά μαθητή και εκπαιδευτικό ανά μήνα; Μήπως οι λαμπτήρες πυρακτώσεως που χρησιμοποιούνται είναι πολλές; Υπάρχει πρόσφατη βεβαίωση συντήρησης του λέβητα καλοριφέρ; Ποια είναι η ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων του σχολείου (αν διαθέτει); Διαθέτει το σχολείο κήπο ή ταρατσόκηπο; Εφαρμόζεται πρόγραμμα κομποστοποίησης;

Δεν πρόκειται για απλό ερωτηματολόγιο, αλλά για τους δείκτες του «Αειφόρου Σχολείου», ενός φιλόδοξου προγράμματος που προωθεί και υποστηρίζει το Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τηλ.: 210-3226693, www.aeiforosxoleio.gr., το οποίο επιθυμεί να συνεισφέρει στη δημιουργία κινήτρων για τα σχολεία, με τη θεσμοθέτηση του «Βραβείου Αειφόρου Σχολείου».

Το «Βραβείο Αειφόρου Σχολείου» είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με στόχο το συνολικό τους «πρασίνισμα». Κύρια επιδίωξη είναι η ενσωμάτωση της ιδέας της αειφορίας σε κάθε πλευρά της ζωής στο σχολείο, δηλαδή στη διοίκηση, στη μαθησιακή διαδικασία, στη διαχείριση των κτηρίων, στις μετακινήσεις από και προς το σχολείο, στις σχέσεις του σχολείου με τη σχολική κοινότητα, στον τρόπο που καταναλώνεται η ενέργεια, το χαρτί, κ.ά.

Η δήλωση συμμετοχής των σχολείων γίνεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Βραβείου (www.aeiforosxoleio.gr) μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Στη συνέχεια τα σχολεία αναπτύσσουν τις δράσεις τους και προς το τέλος Μαΐου εισάγουν τις αποδείξεις των δράσεων στην ιστοσελίδα του Βραβείου. Το πρώτο βραβείο για τα σχολεία που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών είναι η χρηματοδότηση περιβαλλοντικής επίσκεψης με το ποσό των 4 και 5 χιλ. ευρώ αντίστοιχα για τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ απονέμονται διακρίσεις σε ποσοστό των σχολείων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Το Βραβείο Αειφόρου Σχολείου τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Χορηγοί του Βραβείου Αειφόρου Σχολείου είναι η WIND και το Ιδρυμα Μποδοσάκη.

Ο δρ Δημήτριος Καλαϊτζίδης, διευθυντής του Ραλλείου Πειραματικού Γυμνασίου Θηλέων Πειραιά, πρόεδρος του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρείας, σημειώνει: «Τι θα λέγατε να πάρουν τα παιδιά του σχολείου τη διαχείρισή του στα χέρια τους; Να συνεργάζονται για να μειώσουν την κατανάλωση νερού, ηλεκτρικού, πετρελαίου, χαρτιού φωτοτυπίας, να βρουν τρόπους καλύτερης και πιο αποτελεσματικής συνεργασίας, να αξιοποιήσουν τις μαθητικές κοινότητες για να κάνουν ένα καλύτερο και πιο "πράσινο" σχολείο; Να αλλάξουν τους ενεργοβόρους λαμπτήρες, να εξασφαλίσουν βρύσες με φωτοκύτταρα, να τυπώνουν από τις δύο πλευρές του χαρτιού, να στέλνουν τις εργασίες τους ηλεκτρονικά, χωρίς την ανάγκη εκτυπώσεων και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες; Μάλλον θα λέγατε ναι με ενθουσιασμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου