Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Έναρξη της συνεργασίας του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με το εργαστήρι ελεύθερης εικαστικής έκφρασης "Το Κουκούλι".

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας του με το εργαστήρι ελεύθερης εικαστικής έκφρασης "Το Κουκούλι", με υπεύθυνη την κα. Ανυσία Φραγγατζή, διπλωματούχου art therapy.


Μέσα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης "το κουκούλι" βρήκε τον κατάλληλο και φιλόξενο χώρο και την ιδανική ατμόσφαιρα που οι γονείς και τα παιδιά τους θα ζωντανέψουν με τη συμμετοχή τους. Ήδη «το κουκούλι» έχει διανύσει τέσσερις χρονιές επιτυχημένης λειτουργίας και στο νέο ξεκίνημά του, στην καπναποθήκη «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, θα θέλαμε να ξαναθυμίσουμε ορισμένες βασικές αρχές και αντιλήψεις που το χαρακτηρίζουν.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά που θέλουν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και το ταλέντο τους. Είναι εργαστήριο ζωγραφικής, όπου επίσης γίνεται χρήση πηλού και άλλων υλικών. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο αίσθημα της ασφάλειας και στο κλίμα της ελευθερίας. Στοχεύει στην καλλιτεχνική έκφραση, η οποία λειτουργεί απελευθερωτικά για τη δημιουργικότητα του ανθρώπου, αλλά και για ολόκληρη την ψυχοσύνθεσή του. Και σ’ αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται η ιδιαιτερότητά του. Το παιδί έρχεται όχι για να μάθει, όπως γίνεται συνήθως, αλλά για να εκφραστεί ελεύθερα.

Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι το κουκούλι δεν είναι εργαστήρι στο οποίο διδάσκονται τεχνικές ζωγραφικής, αλλά ένας χώρος στον οποίο η ανθρώπινη σχέση επιτρέπει στο παιδί να εκφράζει τον εσωτερικό του κόσμο, να ενεργοποιείται, να χαλαρώνει και γενικότερα να βρίσκεται σε μια ατμόσφαιρα που του επιτρέπει να καλλιεργείται εσωτερικά και να ωριμάζει. Έτσι, ένας γονιός που θα περίμενε από το παιδί του να του φέρει στο σπίτι έργα ζωγραφικής θα διαψευστεί. Οι γονείς οι οποίοι αποφασίζουν να γράψουν τα παιδιά στο εργαστήριο θα έπρεπε να ξεκαθαρίζουν για τον εαυτό τους ποια είναι τα κίνητρα για τα οποία θα ήθελαν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με διάφορα μέσα της δημιουργικής ζωγραφικής και το σχέδιο. Αν το κίνητρο είναι το τελικό αποτέλεσμα, τότε ίσως θα απογοητευτούν.

Όμως εάν ο γονιός περιμένει από το παιδί του να ωριμάζει νοητικά και συναισθηματικά, τότε τα σχέδια που κρατάει στα χέρια του είναι το ορατό σημάδι από τις διάφορες πτυχές του χαρακτήρα του και της νοητικής και συναισθηματικής του εξέλιξης. Η δημιουργικότητα εξάλλου αναπτύσσει και τη νοημοσύνη και την αγάπη για ζωή.

Γεγονός είναι ότι μια συνεργασία με παιδιά μπορεί μόνο τότε να είναι χαρούμενη, εύκολη και επιτυχημένη, όταν οι γονείς υποστηρίζουν τις προσπάθειες του παιδιού ενθαρρύνοντάς το διακριτικά.

Στην art therapy λένε:
Να ενδυναμώσεις το παιδί να είναι αυτό που είναι.
Ή όπως έγραψε ένας ποιητής:
Γίνομαι αυτό που είμαι…..


Περισσότερες πληροφορίες, καθημερινά 09:00-15:00 και 18:00-21:00 στα τηλ. 25410-26635 και 25410-29282.

Πηγή: Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου