Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών οργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη και Υπηρεσία Πληροφόρησης του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα: «Επιστημονικές κοινότητες και βιβλιοθήκες στον κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης και συνέργειας» και θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 3-5 Νοεμβρίου 2010.

Οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες βρίσκονται σε ένα σύνθετο κοινωνικό-τεχνολογικό περιβάλλον που διακρίνεται από τη δικτύωση κοινωνικών ομάδων, οι οποίες αξιοποιούν αναπτυσσόμενες τεχνολογικές λύσεις. Ειδικότερα, η εξέλιξη του παγκόσμιου ιστού, το Web 2.0, προσφέρει καινοτόμες τεχνολογίες που μεταμορφώνουν το κυρίαρχο παράδειγμα της πρόσβασης στην πληροφορία και της χρήσης της, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο διαμοιρασμού των πληροφοριακών πόρων μεταξύ των κοινοτήτων χρηστών. Στον ελληνικό χώρο εκφράζεται έντονο ενδιαφέρον για την ανάδειξη και αξιοποίηση της ελληνικής επιστημονικής παραγωγής, το οποίο αποδίδει νέους ρόλους και υπηρεσίες στις ακαδημαικές βιβλιοθήκες. Θέτοντας ως στόχο την καλλιέργεια του κοινωνικού τους χαρακτήρα, με υποστηριζόμενες από τις τεχνολογικές προτάσεις, οι βιβλιοθήκες καλούνται να παρατηρήσουν και να αποτυπώσουν τις πρακτικές και συνήθειες των χρηστών τους, να επαναπροσδιορίσουν τις απαιτήσεις τους και να επανασχεδιάσουν συνεργατικά τις υπηρεσίες τους.

Με δεδομένη δε τη μεταβατική φάση που χαρακτηρίζεται από τις πρόσφατες περικοπές σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους, οι ελληνικές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες καλούνται να απαντήσουν με συγκεκριμένες προτάσεις, ει δυνατόν συνεργατικής δράσης για το πως θα συνεχίσουν, θα συντηρήσουν και θα αναπτύξουν περαιτέρω τις υπηρεσίες τους.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου