Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ηλιακό φαναράκι

Τώρα το καλοκαίρι, που καθόμαστε έξω έως αργά τη νύχτα, ένα φαναράκι είναι χρήσιμο για να μας χαρίζει λίγο φως.  Στα καταστήματα κυκλοφορούν ηλιακά φωτιστικά, τα οποία με τη βοήθεια μιας επιφάνειας που λέγεται φωτοβολταϊκή (για να μην μας πιάνουν αδιάβαστους!) συλλέγουν τη μέρα ενέργεια του ηλιακού φωτός, την αποθηκεύουν σε μια μπαταρία, η οποία το βράδυ τροφοδοτεί ένα λαμπάκι και το ανάβει. Μπορείς όμως να φτιάξεις ένα άλλο ηλιακό φαναράκι, ακόμη πιο όμορφο, ακολουθώντας τα βήματα της κατασκευής μας!

Θα χρειαστείς:
- Ένα αεροστεγές γυάλινο βάζο με μεταλλικό κούμπωμα ασφαλείας χωρητικότητας 500 ή 750ml.
- Ένα φτηνό ηλιακό φωτιστικό κήπου. Διάλεξε ένα με διάμετρο τέτοια, ώστε να χωρά στο καπάκι του βάζου. Αν δεν βρεις τόσο στενό, πρόσεξε απλώς η φωτοβολταϊκή επιφάνειά του (η μαύρη γυαλιστερή επιφάνεια στο πάνω μέρος του) να περνά άνετα από το στόμα του βάζου.
- Υγρή μπογιά, η οποία δημιουργεί στο γυαλί μια ημιδιαφανή επιφάνεια, παρόμοια με αυτήν που κάνει η παγωνιά στα παράθυρα (frost). Θα τη βρεις σε διάφορα χρώματα σε καταστήματα για κατασκευές και χόμπι. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις χρωματιστές γυάλινες μπίλιες ή χρωματιστό ημιδιαφανές χαρτί.
- Σχοινί, κόλλα, σφουγγαράκι, ψαλίδι.

Ακολούθησε τα βήματα:
  1. Κατ' αρχάς πρέπει να ετοιμάσεις το ηλιακό φωτιστικό, ώστε να χωρά στο βάζο. Χρειάζεσαι μόνο τη φωτοβολταϊκή επιφάνεια, την μπαταρία και το λαμπάκι, τα οποία βρίσκονται συνήθως στο πάνω μέρος του φωτιστικού. Αφαίρεσε το ημιδιαφανές κάλυμμα που προστατεύει το λαμπάκι.
  2. Αυτό που απομένει είναι η φωτοβολταϊκή επιφάνεια στη μία πλευρά και το λαμπάκι με τη θήκη της μπαταρίας στην άλλη. Στο φωτιστικό μας οι δύο πλευρές ενώνονται με βίδες. Αν συμβαίνει το ίδιο και στο δικό σας, ξεβίδωσε τις βίδες και  ξεχώρισε τα δύο κομμάτια με προσοχή ώστε να μην κόψεις τα καλώδια.
  3. Τα δύο κομμάτια περιβάλλονται από ένα άχρηστο πλαστικό. Ζήτησε από ένα μεγαλύτερο να κόψει αυτό το πλαστικό προσεκτικά με ένα ψαλίδι κουζίνας, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο. Το ζητούμενο είναι τα δύο κομμάτια να έχουν τέτοιο μέγε΄θος, που να τους επιτρέπει να χωρούν στο βαζάκι.
  4. Αφαίρεσε και το προστατευτικό που πιθανότατα καλύπτει το λαμπάκι.
  5. Κόλλησε προσεκτικά το κομμάτι με τη φωτοβολταϊκή επιφάνεια με αυτό που έχει την μπαταρία και το λαμπάκι.
  6. Όταν στεγνώσει η κόλλα, βγάλε το καπάκι από το βάζο και κόλλησε την κατασκευή στην εσωτερική πλευρά του καπακιού, έτσι ώστε η φωτοβολταϊκή επιφάνεια να βλέπει προς τα έξω και το λαμπάκι προς τα μέσα.
  7. Ετοίμασε το βάζο. Αν το περάσεις με την ημιδιαφανή μπογιά, ακολούθησε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Διαφορετικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ημιδιαφανές χαρτί ή να το μισογεμίσεις με μπίλιες.
  8. Κόψε τέσσερα κομμάτια σχοινί μήκους 60 έως 100 εκατοστών και δέσε τις άκρες (του καθενός) μεταξύ τους, προσέχοντας να έχουν το ίδιο μήκος. Στη συνέχεια, πέρασέ τα μέσα στο μεταλλικό στεφάνι του καπακιού και τοποθέτησέ τα σε ίσες αποστάσεις.
  9. Τοποθέτησε το καπάκι στο βάζο και κλείσ' το. Αν δεν "βρίσκει" λόγω του φωτοβολταϊκού, κατέβασέ το πρώτα στη θέση του, πέρασε το μεντεσέ και κούμπωσέ το για να κλέισει ερμητικά. Το φαναράκι σου είναι έτοιμο!
Προσοχή: Συνήθως τα φωτιστικά του εμπορίου έχουν ένα μικρό διακόπτη, ο οποίος είναι κλειστός όταν τα αγοράζεις. Φρόντισε να τον ανοίξεις, προτού κλείσεις το βάζο.

Βάλε το φαναράκι σου στον ήλιο την ημέρα και απόλαυσε το φως του τη νύχτα!!

Πηγή: RamKid, τεύχος 60 Ιούλιος- Αύγουστος 2010 (σελ. 20-21)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου