Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Η εκπαίδευση των κωφών στην Κύπρο

Το Αναπηρία ΤΩΡΑ διαβάζει...
"Από το περιθώριο στο μάτι του κυκλώνα"
Η εκπαίδευση των κωφών στην Κύπρο

Συγγραφείς: Άννα Κουππάνου, Ελένη Φτιάκα
Εκδόσεις Πεδίο, Σειρά: Ειδική Αγωγή.

Η Άννα Κουππάνου είναι εκπαιδευτικός δημοτικής εκπαίδευσης και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, με πτυχίο στις Επιστήμες Αγωγής και μεταπτυχιακό τίτλο στις πολιτισμικές διαστάσεις της Εκπαίδευσης και στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η Ελένη Φτιάκα είναι  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και Ενιαίας Εκπαίδευσης στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (email: Helen@ucy.ac.cy).
Το βιβλίο αποτυπώνει την ιστορία της σχέσης που έχει η εκπαίδευση των κωφών και βαρήκοων παιδιών στην Κύπρο με το κίνημα της ένταξης παιδιών με ειδικές ανάγκες στο γενικό σχολείο.
Σύμφωνα με τις συγγραφείς, πρόκειται για ¨"μια σχέση αγάπης και μίσους". Το βιβλίο σκιαγραφεί την πορεία που ακολούθησε η ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία της Κύπρου. Η μελέτη ξεκινά με την παρουσίαση της ειδικής εκπαίδευσης των κωφών σε ΗΠΑ, Αγγλία και Κύπρο, ενώ το δεύτερο και εμπειρικό μέρος του βιβλίου γίνεται χρονολογική και κριτική παρουσίαση της διαμόρφωσης της εκπαιδευτικής πολιτικής και πρακτικής στην Κύπρο για τα άτομα με απώλεια ακοής.

Από το περιοδικό Αναπηρία ΤΩΡΑ, τεύχος 73, Μάρτιος- Απρίλιος 2010 (σελ. 110)

Διαβάστε σχετικά την έκθεση των Greg Harrison και Dr Pat Johanson του Πανεπιστημίου Gallaudet για την επίσκεψή τους στην Κύπρο, την ομιλία της κυρίας M.J. Biennvenu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου