Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

10 tips για υγιεινά παιδικά σνακς!

Η συνήθεια των παιδιών να καταναλώνουν σνακς (γλυκά ή αλμυρά) μεταξύ των γευμάτων τους δεν είναι κακή ούτε ανθυγιεινή, καθώς οι διαιτολόγοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να μένουμε για πολλές ώρες χωρίς τροφή. Ειδικά τα παιδιά που παίζουν ή αθλούνται έχουν ανάγκη από περισσότερη τροφή, που θα δώσει την απαραίτητη ενέργεια στο σώμα και στο πνεύμα. Αρκεί, βέβαια, αυτά τα σνακς να είναι καλές επιλογές!
Τα περισσότερα παιδιά, όταν θέλουν να γευτούν κάποιο σνακ, επιλέγουν σοκολάτες, κρουασάν, παγωτά (ειδικά το καλοκαίρι), γλυκίσματα όλων των ειδών, τοστ, σάντουιτς, μπισκότα, τυρόπιτες, πατατάκια, ποπ κορν, κ.ά. Δυστυχώς, αυτά τα σνακ είναι πλούσια σε λιπαρά, ιδίως σε κορεσμένα λίπη, τεχνητά χρώματα και αρώματα, συντηρητικά, ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Η έλλειψη των φυτικών ινών είναι ο βασικός λόγος που δεν επέρχεται άμεσα αίσθημα κορεσμού στον οργανισμό, με αποτέλεσμα τα παιδιά να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες.

Καλό θα ήταν τα παιδιά να μην καταναλώνουν τέτοια σνακ. Όμως, τα παιδιά όπως και εμείς οι μεγάλοι, λατρεύουν τις απαγορευμένες γεύσεις. Όσο, λοιπόν, και αν θέλετε να τους στερήσετε κάποια σνακ, μην φτάνετε στα άκρα. Τις περισσότερες φορές η παντελής στέρηση οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εκπαιδεύσετε το παιδί να τρώει και να επιλέγει λιχουδιές πιο υγιεινές και να τις καταναλώνει με μέτρο. Ένα καλό τέχνασμα είναι η καθιέρωση κάποιας ημέρας για την κατανάλωση του αγαπημένου σνακ.

Τέλος, επειδή τα σνακς είναι η αγαπημένη επιλογή μικρών και μεγάλων, ας δούμε πως μπορούμε να τα κάνουμε λιγότερο ανθυγιεινά.

1.Φτιάξτε μόνοι σας ποπ κορν και πατατάκια χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο. Έτσι, θα ελέγχετε την ποσότητα του αλατιού, θα αποφύγετε χρώματα και αρώματα, που περιέχουν τα πατατάκια με γεύση και θα ελέγχετε και την ποσότητα που θα καταναλώσουν τα παιδιά.

2.Φτιάξτε σπιτικές μαρμελάδες, κομπόστες, κέικ και τάρτες, όπου μπορείτε να βάλετε λιγότερη ζάχαρη. Ετοιμάστε γρανίτες από φρουτοχυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

3.Αντί για έτοιμα κρουασάν προσφέρετε στα παιδιά σπιτικές μίνι τηγανίτες. Σε ένα μπολ μετρίου μεγέθους ανακατέψτε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι ολικής άλεσης, 2 κουταλιές γλυκού ζάχαρη και 1 κουταλιά γλυκού μπέικιν πάουντερ. Προσθέστε ένα χτυπημένο αυγό, μισό φλιτζάνι τυρί ρικότα και μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρούτα της προτίμησής σας. Ρίχνετε ¼ του φλιτζανιού ζύμης για κάθε τηγανίτα σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι και ψήνετε για 2-3 λεπτά. Γυρίζετε από την άλλη πλευρά και ψήνετε για 1 ακόμη λεπτό περίπου, μέχρι να είναι έτοιμη. Με αυτά τα υλικά θα ετοιμάσετε 4 τηγανίτες με λίγες θερμίδες.

4.Οι σπιτικές συνταγές για παγωτό είναι σίγουρα μια καλή λύση. Δεν περιέχουν συντηρητικά, αρώματα και χρώματα. Από τα παγωτά του εμπορίου επιλέγετε γρανίτες φρούτων ή τη γεύση που τους αρέσει χωρίς σιρόπι, ξηρούς καρπούς και κερασάκια. Και, φυσικά, επιλέγετε μικρές συσκευασίες.

5.Όσο για τα κουλουράκια και τα μπισκότα, το μυστικό βρίσκεται στην ποσότητα. Αντί για τα συσκευασμένα προϊόντα να προτιμάτε αυτά που φτιάχνετε εσείς ή εκείνα που παράγει ο φούρνος της γειτονιάς σας. Έχουν λιγότερα συντηρητικά και, επιπλέον, μπορείτε να αγοράσετε όσα ακριβώς θέλετε, περιορίζοντας τον πειρασμό τα παιδιά σας να φάνε περισσότερα από όσα πρέπει.

6.Όταν αγοράζετε σοκολάτες, να προτιμάτε πάντα μικρές συσκευασίες.

7.Φτιάξτε μόνοι σας το τοστ και το σάντουιτς του παιδιού ελέγχοντας έτσι την ποιότητα των υλικών και τις θερμίδες. Επιλέξτε μαύρο ψωμί, τυρί με χαμηλά λιπαρά, ζαμπόν γαλοπούλας ή κοτόπουλου, φρέσκα λαχανικά ωμά ή βραστά και μαγιονέζα με λίγα λιπαρά. Αν ετοιμάζετε το κολατσιό από την προηγούμενη μέρα, να το βάζετε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη. Αν πρόκειται να προσθέσετε στο σάντουιτς μαγιονέζα, μαρούλι ή ντομάτα, καλό είναι να το κάνετε την επόμενη μέρα, για να μην αλλοιωθεί η γεύση και η όψη τους.

8.Ιδανικά μικρογεύματα αποτελούν επίσης τα φρούτα εποχής, το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, σκέτο, με δημητριακά ή με φρούτα. Καλές επιλογές είναι επίσης το ψωμί, οι φρυγανιές και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, σε συνδυασμό με τυρί χαμηλών λιπαρών ή μέλι. Γευστικά σνακ είναι και τα ντοματίνια με κίτρινο τυρί σε κύβους, το τοστ με τυρί και ντομάτα, καθώς και το παγωμένο γάλα με φρούτα χτυπημένα στο μπλέντερ. Μην προσθέτετε ζάχαρη στους χυμούς, στο γάλα ή το γιαούρτι.

9.Θα αποφύγετε τις υπερβολές σε κάθε είδους ανθυγιεινά σνακς, αν έχετε στο σπίτι ανάλατους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια, φουντούκια, κ.ά.) και αποξηραμένα φρούτα (σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα ή σταφίδες).

10.Αν τα παιδιά θέλουν οπωσδήποτε σουβλάκια, προτιμήστε με αλάδωτη πίτα, καλαμάκι κοτόπουλου και ντομάτα. Δοκιμάστε να φτιάξετε σπιτική πίτσα με φρέσκια ντομάτα, λαχανικά εποχής και τυρί.

Πηγή: www.yeskid.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου