Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Το διαδίκτυο δεν αντικαθιστά τον παιδίατρο

Η προσφυγή στο διαδίκτυο για την αναζήτηση ιατρικής συμβουλής πάνω σε κάποιο πρόβλημα ενδέχεται να είναι παραπλανητική και συχνά επικίνδυνη, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.

Μια μητέρα, πληκτρολογώντας το ιατρικό πρόβλημα του παιδιού της στο Google έχει 40% πιθανότητες να βρει επιστημονικές πληροφορίες που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οι ερευνητές του Νότινγχαμ που χρησιμοποίησαν τη μηχανή αναζήτησης για να βρουν απαντήσεις σε συνηθισμένα προβλήματα όπως ο θηλασμός και ο αυτισμός ανακάλυψαν ότι μόλις 200 από 500 ιστοσελίδες προσέφεραν σωστές πληροφορίες. Συγκεκριμένα, οι μόνες αξιόπιστες πηγές ήταν οι κυβερνητικές ιστοσελίδες.
Εκτιμάται ότι περίπου το 70% των Βρετανών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και πως ολοένα και περισσότερο, οι γονείς στρέφονται σε μηχανές αναζήτησης για μια δεύτερη ή ακόμα και πρώτη ιατρική γνώμη.
Παλαιότερη μελέτη σχετική με την αναζήτηση συμβουλών για τον πυρετό βρήκε ότι μόλις τρία από τα 22 site παρείχαν πληροφορίες απόλυτα σωστές.
Οι ερευνητές του Nottingham University Hospitals NHS Trust μελέτησαν τα βρετανικά αποτελέσματα που έδωσε η αναζήτηση πληροφοριών στο Google, με τις λέξεις-κλειδιά "MMR αυτισμός", "θηλασμός HIV", "μαστίτιδα θηλασμού", "στάση μωρού ύπνος" και "πράσινος εμετός".
Η μελέτη έδειξε ότι τα μισά από τα αποτελέσματα δεν απαντούσαν στην ερώτηση ενώ, συνολικά το 11% των 500 αποτελεσμάτων ήταν αναληθή και το 39% έδιναν τη σωστή απάντηση.
Οι περισσότερο αναληθείς απαντήσεις δόθηκαν στις αναζητήσεις για τα “MMR και αυτισμός” και “HIV και θηλασμός”.
Ιδιαίτερα φτωχές απαντήσεις δόθηκαν από ιστοσελίδες διαφημιστών, που εμφανίζονταν έντονα στα αποτελέσματα, παρόλο που οι πληροφορίες που έδιναν ήταν άσχετες με την αναζήτησης.
Αντίθετα, αξιόπιστα θεωρήθηκαν τα κυβερνητικά site, όπως τα NHS Direct ή NHS Choices.
"Οι επαγγελματίες θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι η βασική πηγή πληροφόρησης για τους ασθενείς αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τη συγκέντρωση πληροφοριών", έγραψαν οι ερευνητές στην αναφορά τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου