Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Οι γονείς της ΑΜΥΜΩΝΗΣ κάνουν (και γίνονται) τα πάντα για τα παιδιά τους


Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες “AΜΥΜΩΝΗ” φιλοξενείται εδώ και λίγες μέρες σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο στον πρώτο όροφο του εμπορικού κέντρου The Mall Athens για την εορταστική περίοδο του Πάσχα.
Η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του περιπτέρου της ΑΜΥΜΩΝΗΣ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Παράλληλα με το περίπτερο της ΑΜΥΜΩΝΗΣ στο οποίο όσοι προσέλθουν μπορούν να προμηθευτούν ενδιαφέρον υλικό για τις υπηρεσίες που ο σύλλογος προσφέρει στα τυφλά πολυανάπηρα παιδιά, λειτουργεί καθημερινά από τις 9:00 π.μ.ως τις 20:00 μ.μ. και το πασχαλινό Bazaar της ΑΜΥΜΩΝΗΣ, το οποίο θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 31 Μαρτίου.

Δυό λόγια για την ΑΜΥΜΩΝΗ διατυπωμένα από τους ίδιους τους ανθρώπους της: είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες που ιδρύθηκε το 1993. Είναι Ν.Π.Ι.Δ., με φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, πιστοποιημένο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Σκοπός του συλλόγου είναι η εκπαίδευση και η αποκατάσταση ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες ώστε να μπορέσουν στον βαθμό που η αναπηρία τους το επιτρέπει να καταστούν αυτοεξυπηρετούμενα και αυτόνομα άτομα. Για το σκοπό αυτό ο σύλλογος λειτουργεί 3 προγράμματα: Την «ΙΡΙΔΑ» κέντρο ημερήσιας εκπαίδευσης και απασχόλησης στο Ελληνικό που λειτουργεί από τις 8:00 έως τις 16:00 και απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες από 7 έως 35 ετών.
Την «ΠΟΛΙΧΝΗ» που λειτουργεί στο Χαλάνδρι από Πέμπτη έως Κυριακή και αφορά την εκπαίδευση στην υποστηριζόμενη διαβίωση και απευθύνεται σε ενηλίκους 18 και άνω. Την «ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» πρόγραμμα κατ’οίκον υποστήριξης, καθοδήγησης και εκπαίδευσης μικρών παιδιών ηλικίας από μερικών μηνών έως 7 ετών.
Συνολικά μέσα από τα προγράμματά της ΑΜΥΜΩΝΗΣ εκπαιδεύονται & φιλοξενούνται πλέον των 80 παιδιών με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες. Για τυχόν διευκρινίσεις ή περαιτέρω στοιχεία, τα στοιχεία επικοινωνίας του συλλόγου είναι τα ακόλουθα:

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-9631441 & 210-9630244 Φαξ: 210-9632549 amymoni@otenet.gr www.amimoni.gr

Αντί επιλόγου: Η σελίδα δεν φιλοξενεί εκδηλώσεις συλλόγων και σωματείων που αποσκοπούν στην εξεύρεση πόρων κύρια τις γιορταστικές περιόδους. Ο λόγος είναι η συμπόρευση με την (κατοχυρωμένη από το σύνταγμα) επιταγή, ότι υπηρεσίες όπως αυτές που προσφέρονται από την ΑΜΥΜΩΝΗ πρέπει να χρηματοδοτούνται στο ακέραιο από την πολιτεία. Στην περίπτωση της ΑΜΥΜΩΝΗΣ κάναμε μιά (και μοναδική)εξαίρεση, διότι γνωρίσαμε από κοντά τις οριακές προσπάθειες και τις αγωνίες επί σειρά χρόνων των ανθρώπων της να αναζητήσουν πόρους για να καλύψουν τις ανάγκες τους και να διασώσουν τα προγράμματα που υλοποιούν. Η εξαίρεση επ’ ουδενί δεν αλλοιώνει την θέση αρχής : Ολες οι βασικές υπηρεσίες προνοιακού χαρακτήρα που απευθύνονται στα ΑμεΑ και όχι μόνο, περιλαμβανομένων αυτών που παρέχει η ΑΜΥΜΩΝΗ, επιβάλλεται (υπενθυμίζουμε:συνταγματική επιταγή) να είναι δημόσιες. Οποιαδήποτε απεύθυνση στα φιλανθρωπικά αισθήματα της κοινωνίας ή σε χορηγούς προς εξεύρεση πρόσθετων πόρων δεν μπορεί να αφορά το κύριο σώμα των προνοιακών υπηρεσιών, είναι αποδεκτή μόνο ως επικουρικού χαρακτήρα. Οι πιέσεις και αγωνίες που οι γονείς της ΑΜΥΜΩΝΗΣ και οι εργαζόμενοι στο κέντρο ΙΡΙΔΑ βίωσαν και βιώνουν είναι αποτέλεσμα της πολιτειακής υποχρηματοδότησης που συνεχώς απ’ την σελίδα αυτή καταγγέλουμε και θα συνεχίσουμε να καταγγέλουμε. Οι γονείς, που στην συγκεκριμένη περίπτωση ασκούν -βάσει υπογραφείσας με το υπουργείο υγείας προγραμματικής σύμβασης- ρόλο διοικητικό σε μιά προνοιακού χαρακτήρα δομή, δεν είναι σύμβουλοι δημοσίων σχέσεων για να κλείνουν συμφωνίες (όπως π.χ. με το The Mall), ούτε managers για να εξασφαλίζουν την παρουσία κάθε λογής τηλε-επωνύμων προσώπων που θα προσελκύσουν φιλάνθρωπο κοινό (στην συγκεκριμένη περίπτωση, το παρών στα εγκαίνια έδωσε το μοντέλο Β. Καγιά). Είναι πραγματικοί ήρωες που το πράττουν αντλώντας από το υστέρημα του χρόνου τους. Και είναι πραγματικά χυδαία η του υπουργείου υγείας διαχρονική προνοιακή πολιτική των υποχρηματοδοτήσεων που τους το επιβάλλει .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου