Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο "Και πάλι όρθιοι, με τη βοήθεια ρομποτικού εξωσκελετού" της Καθημερινής (13/12/2009)
Και πάλι όρθιοι, με τη βοήθεια ρομποτικού εξωσκελετού
Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα προστίθενται στο μακρύ κατάλογο όσων εμφανίζουν κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα, με συνέπεια να δυσκολεύονται να περπατήσουν: ανάμεσά τους και άνθρωποι που τραυματίζονται στη σπονδυλική στήλη ή στον εγκέφαλο, εμφανίζοντας κάποια μορφή παραπληγίας.
Ακόμη χειρότερα, σε άλλες περιπτώσεις μια ασθένεια ή ένα ατύχημα μπορεί να συνεπάγεται πλήρη αναπηρία και καθήλωση στο αναπηρικό καροτσάκι. Σήμερα, ένα αισιόδοξο μήνυμα εκπέμπεται για πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους. Σύντομα θα μπορέσουν να σταθούν πάλι στα πόδια τους χάρη στο Rewalk, τον ρομποτικό εξωσκελετό που η ισραηλινή εταιρεία Argo Medical Technologies θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο, μέσα στο 2010.Με βασικό του εξάρτημα τα δύο μηχανικά στηρίγματα που δένονται κατά μήκος των ποδιών, το Rewalk είναι ουσιαστικά μια στολή η οποία δένεται στη μέση του χρήστη και αναλαμβάνει να υποκαταστήσει τη λειτουργία των κάτω άκρων: οι ηλεκτρικές «αρθρώσεις» των δύο στηριγμάτων μπορούν να λυγίζουν και να κινούνται συντονισμένα, όπως ακριβώς γίνεται όταν βαδίζουμε. Βέβαια, η στολή δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλήρη ισορροπία σε αυτόν που τη φορά - ο χρήστης θα πρέπει να υποβαστάζεται και με πατερίτσες κατά την κίνησή του, ώστε να παραμείνει όρθιος. Ακόμη κι έτσι, όμως, το Rewalk τού δίνει τη δυνατότητα να σηκωθεί από οποιοδήποτε κάθισμα, να περπατήσει, αλλά και να ανεβοκατεβαίνει σκάλες.
Το μυστικό της λειτουργίας της ρομποτικής κατασκευής βρίσκεται στον φορητό υπολογιστή που ελέγχει τη λειτουργία του εξωσκελετού και ο οποίος, μαζί με τις μπαταρίες που ηλεκτροδοτούν τις αρθρώσεις, βρίσκεται σε ένα σακίδιο στην πλάτη αυτού που φορά τη στολή. Ο υπολογιστής αυτός, λαμβάνει τα σήματα από τους αισθητήρες που βρίσκονται στο πάνω τμήμα του σώματος και μετρούν τη μετατόπιση του κέντρου βάρους του. Από αυτά τα δεδομένα, και αξιοποιώντας περίπλοκους μαθηματικούς αλγόριθμους, μπορεί να υπολογίζει προς τα πού θέλει να κινηθεί ο χρήστης, δίνοντας τις κατάλληλες εντολές στα στηρίγματα ώστε και αυτά να μετακινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση και με την κατάλληλη ταχύτητα.
Με την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών, η οποία αναμένεται σε μερικούς μήνες, η στολή θα λάβει την έγκριση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, ώστε να ξεκινήσει να διατίθεται στην αμερικανική αγορά -με τιμή γύρω στα 20.000 δολάρια- ενώ σύντομα παρόμοιες δοκιμές θα αρχίσουν και στην Ευρώπη. Αλλωστε, αν κρίνει κανείς από την περίπτωση του Kaiof, το Rewalk θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους χρήστες του, καθώς η πολύωρη παραμονή σε όρθια στάση αποτρέπει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, υπέρτασης ή επιβάρυνσης της αναπνευστικής λειτουργίας που συχνά εμφανίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία.
Για αυξημένη μυϊκή δύναμη
Πίσω από την ιδέα των εξωσκελετών -των μηχανικών κατασκευών σαν το Rewalk που προσαρμόζονται στο σώμα ακολουθώντας τις κινήσεις του- κρύβονται και εφαρμογές οι οποίες προορίζονται επίσης για υγιείς χρήστες, με σκοπό να αυξήσουν τη μυϊκή τους δύναμη. Οπως η συσκευή HAL (Human Assistive Limb) της ιαπωνικής εταιρείας Cyberdyne, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα σε όποιον τη φορά να σηκώσει δεκαπλάσιο βάρος από αυτό που θα μπορούσε να μεταφέρει χωρίς τη στολή. Η HAL λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τη στολή της Argo, καθώς καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα από τις κινήσεις των μυών και ενεργοποιεί τα «μέλη», ώστε να ενισχύουν αυτές τις κινήσεις. Λειτουργία που, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε βιομηχανικούς εργάτες, μέλη σωστικών συνεργείων και νοσοκόμες.
Για να διαβάσετε όλο το άρθρο, πατήστε εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Rewalk και βίντεο παρουσίασής του, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Argo Medical Technologies (πατήστε εδώ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου