Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Προτάσεις της ΕΣΑΕΑ για το έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης


Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης και ο Γενικός Γραμματέας της κ. Αρ. Πανανός παρευρέθηκαν στη συζήτηση της 2ης συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου που αφορά στη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, που έλαβε χώρα στις 25 Νοεμβρίου 2009. 

Κατά τη συνεδρίαση, ο κ. Ι. Βαρδακαστάνης, εξέφρασε την ικανοποίηση του αναπηρικού κινήματος για τη χορήγηση αυτού του επιδόματος, τονίζοντας την αναγκαιότητα αυτού του μέτρου, το οποίο έχει αποτελέσει καθολικό και πάγιο αίτημα της Ε.Σ.ΑμεΑ. από το έτος 2008. 

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων έχουν ως εξής: 

προσαύξηση του ύψους της εισοδηματικής ενίσχυσης για τους δικαιούχους, των οποίων οι οικογένειες έχουν ένα τουλάχιστον μέλος με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, δεδομένου ότι οι οικογένειες αυτές αντιμετωπίζουν περαιτέρω μείωση του εισοδήματος τους λόγω του πρόσθετου κόστους που πηγάζει από την αναπηρία. 

Βάσει των ανωτέρω προτείνεται στο τέλος της περ. Α. της παρ. 2 του άρθρου 1 του Σχεδίου Νόμου να προστεθεί το ακόλουθο εδάφιο: «Για του δικαιούχους που βαρύνονται φορολογικά με ένα πρόσωπο, το οποίο είναι άτομο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται στο ποσό που αντιστοιχεί στο δικαιούχο που βαρύνεται με 2 πρόσωπα, όπως αναγράφεται στον ανωτέρω πίνακα. Για όσους βαρύνονται φορολογικά με δύο πρόσωπα εκ’ των οποίων το ένα τουλάχιστο είναι άτομο με αναπηρία, η ενίσχυση καθορίζεται στο ποσό που αντιστοιχεί στο δικαιούχο που βαρύνεται με 3 πρόσωπα. Με ανάλογο τρόπο καθορίζεται το ύψος της ενίσχυσης στους δικαιούχους που βαρύνονται φορολογικά με 4, 5 ή 6 πρόσωπα εκ’ των οποίων το ένα τουλάχιστο είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.»

Σε ότι αφορά την κατηγορία των ατόμων που βάσει της κείμενης νομοθεσίας λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας από τα Ασφαλιστικά Ταμεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ζήτησε να αναφερθεί ως πρόσθετη περίπτωση στην παρ. Γ του άρθρου 1 του Σχεδίου Νόμου, η οποία έχει ως εξής: «Δικαιούχοι του εκτάκτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης είναι οι ασφαλισμένοι όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που λαμβάνουν, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, το εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας » 

Η ένταξη των ασφαλισμένων/δικαιούχων του επιδόματος παραπληγίας, καθίσταται αναγκαία, δεδομένου ότι μόνο οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας από την Πρόνοια των Νομαρχιών και ως εκ’ τούτου θα λάβουν και το έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου