Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Πώς αντιμετωπίζουν και τι σκέφτονται οι Θεσσαλονικείς για τα άτομα με αναπηρία ;



Ακολουθούν αποσπάσματα του άρθρου "Δυσανασχετούν οι Έλληνες παρουσία ατόμων με αναπηρία,  που δημοσιεύθηκε στις 3/12/2009 στην εφημερίδα Καθημερινή .

Οι ερωτώμενοι, σε ποσοστό 24%, δήλωσαν ότι αισθάνονται «δύσκολα» όταν βρίσκεται στην παρέα τους κάποιο άτομο με νοητική υστέρηση, με σύνδρομο Down, 22%, με κινητική αναπηρία, 13%, κάποιος τυφλός, 13% ή κάποιος κωφός, 4%.

Οι πολίτες πάντως αισθάνονται κυρίως αλληλεγγύη, 45% και οίκτο, 38%, όταν έρχονται σε κοινωνική επαφή με κάποιο άτομο με αναπηρία αλλά σημαντικό ποσοστό, 26%, δηλώνει ότι αισθάνεται αμηχανία και περίπου 1 στους 10 παραδέχεται ότι νοιώθει δυσφορία.


Μέτρια ή ανύπαρκτα χαρακτηρίζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρίες στους εργασιακούς χώρους.
Υψηλό εμφανίζεται το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει εμπιστοσύνη σε κάποιο άτομο με αναπηρία για να του αναθέσει κάποιο επαγγελματικό αντικείμενο. Για παράδειγμα, θα εμπιστεύονταν κάποιο άτομο με αναπηρία ως εκπαιδευτικό, 78%, δικηγόρο, 73%, λογιστή, 71% ενώ ενθαρρυντικό είναι και το εύρημα της έρευνας που καταδεικνύει την διάθεση των πολιτών να αναδείξουν άτομα με αναπηρίες σε αιρετές θέσεις. Το 89% δήλωσε ότι θα ψήφιζε ενδεχομένως κάποιο άτομο με αναπηρία για δήμαρχο και ποσοστό 88% για νομάρχη.

Για να διαβάσετε τα στοιχεία και τα αποτελέσματα της έρευνας, πατήστε εδώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου