Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Λεκτική βία στο σχολείο


Ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το φαινόμενο της λεκτικής βίας στα ελληνικά σχολεία, δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 4/12/ 2009, με τον τίτλο "Στη ζούγκλα του μαυροπίνακα". (Παραθέτουμε κάποια χαρακτηριστικά σημεία του άρθρου το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο πατώντας εδώ )


Έρευνα που έγινε σε 1.758 μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης έδειξε ότι η πιο συνηθισμένη μορφή εκφοβισμού τόσο στο δημοτικό όσο και στο γυμνάσιο είναι τα παρατσούκλια με τα οποία «στολίζουν» κάποια παιδιά τους συμμαθητές τους. 
Τα παιδιά που φορούν γυαλιά στο σχολείο δεν είναι τα μοναδικά που «στιγματίζονται» γιατί διαφέρουν από τα υπόλοιπα ως προς τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους. Ένα παιδί που έχει μερικά κιλά παραπάνω είναι για τους άλλους ο «χοντρός και άσχημος», το «βαρέλι». Ένα άλλο που υστερεί σε ύψος είναι ο «στούμπος». Ένα παιδί με λίγο πεταχτά αυτιά είναι ο «αυτιάς». Μάλιστα κάποιοι τον θεωρούν και χαζό. Το αποτέλεσμα είναι πολλά από αυτά τα παιδιά να αισθάνονται μειονεκτικά και να περιθωριοποιούνται. 
«Μπορούμε να θωρακίσουμε τα παιδιά στο πώς να αντιδρούν και να ελέγχουν τις δικές τους αντιδράσεις σε περιπτώσεις που γίνονται το επίκεντρο αρνητικής προσοχής στο σχολείο», λέει στα «ΝΕΑ» η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, δρ Λίζα Βάρβογλη. Και συμβουλεύει τους γονείς να περνούν στα παιδιά τους το μήνυμα ότι δεν είναι αδύναμα και ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου