Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

On line 8 στα 10 ελληνόπουλα

Έρευνα που πραγματοποίησε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β' Παιδιατρικής Κλινικης του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄Αθηνών και τη δράση ενημέρωσης του Saferinternet του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου έδειξε ότι έχει μπει για τα καλά η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή στη ζωή των παιδιών στην Ελλάδα, καθώς 8 στους 10 μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού χρησιμοποιούν υπολογιστή και περίπου το 65% έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, όμως χωρις έλεγχο και ηλκτρονική προστασία και με ελάχιστη γονική μέριμνα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 28 Δημοτικά Σχολεία της Αττικής και συμμετείχαν 602 μαθητές. Για τη συλλογή στοιχείων χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια, τα οποία συμπλήρωσαν οι εκπαιδευτικί, μετά από συζήτηση με τους μαθητές τους στην τάξη. Μέσα από την έρευνα διαφαίνονται οι συνήθειες των μαθητών σε σχέση με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του κινητού τηλεφώνου, αλλά και ο τρόπος διαχείρισης των προσωπικών τους δεδομένων και επαφών μέσω διαδικτύου.
Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας (όπως δημοσιεύτηκαν στην Καθημερινή) είναι:
  • 78% των μαθητών Ε' και Στ' δημοτικού χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή (Η/Υ) και 65% των μαθητών έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
  • 13% των μαθητών Ε' και Στ' δημοτικού χρησιμοποιούν Η/Υ σε Internet Cafe.
  • 62% χρησιμοποιούν Η/Υ στο σπίτι, 18% στο σπίτι φίλων και 22% στο σχολείο.
  • 25% των μαθητών χρησιμοποιούν υπολογιστή/ διαδίκτυο 2-3 ώρες καθημερινά, ενώ το 34% 0-1 ώρες καθημερινά.
  • 38% των μαθητών σερφάρουν στο Διαδίκτυο μόνοι τους, χωρίς καμία παρουσία των γονέων τους. Το 28% των μαθητών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο συχνά με την παρουσία των γονέων τους, ενώ μόνο το 7% πάντα με την παρουσία των γονέων.
  • 35% των μαθητών έχουν τον Η/Υ στο δωμάτιό τους.
  • 66% των μαθητών (34% αγόρια, 32% κορίτσια) παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια (online, κονσόλα)
  • 39% των μαθητών συνομιλούν με άλλα παιδιά στο Διαδίκτυο
  • 9% των μαθητών δίνουν προσωπικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο
  • 38% έχουν ακούσει για μαγνητοσκόπηση ξυλοδαρμού.
Επίσης το 20% έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή μόνα τους, ενώ το 61% των ερωτηθέντων μαθητών κάνουν χρήση κινητού και το 50% έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο.
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Έθνος" γίνεται συσχετισμός του παραπάνω θέματος με την παροχή φορητών υπολογιστών στα παιδιά της Α' Γυμνασίου, τα οποία ουδέποτε διδάχτηκαν ορθή χρήση του Διαδικτύου, καθώς και με το γεγονός ότι οι εν λόγω υπολογιστές δεν πληρούν προδιαγραφές ασφαλείας, όπως φίλτρα περιοριστικά ή και ακτινοβολίας της οθόνης. Επιπλέον, οι πωλούμενοι επιδοτούμενοι φορητοί υπολογιστές συνοδεύονται από εμπορικές προσφορές που δίνουν δώρο παιχνίδια ή ασύρματο Ίντερνετ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναξέλεγκτα από τα παιδιά.



Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο στο οποίο "κάποιοι περίεργοι τύποι ψάχνουν τον Μήτσο. Εσείς θα ανοίγατε την πόρτα;". Πρόκειται για μία δημιουργία του Γερμανικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (klicksafe.de)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου