Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Αναγνώστες εν δράσει...


Σήμερα κυκλοφορεί το πρώτο από τα 10 διαδραστικά βιβλία (γραμμένα από διαφορετικούς συγγραφείς) που απευθύνονται σε παιδιά από 8 ετών και σε εφήβους. Πρόκειται για το "Λαβύρινθο των σκελετών" της σειράς "Τα 39 στοιχεία" (εκδόσεις Άγκυρα), της πρώτης σειράς που επιζητά την ενεργή συμμετοχή των αναγνωστών και τους προσκαλεί σε ένα πρωτότυπο διαγωνισμό με βραβεία και χρηματικά έπαθλα. Η σειρά προβλέπεται να ολοκληρωθεί με την κυκλοφορία του τελευταίου βιβλίου το 2011, οπότε και θα προβληθεί η ομότιτλη ταινία σε σκηνοθεσία του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Περί τίνος πρόκειται όμως;
Ο 11χρονος Νταν Κέιχιλ και η 14χρονη αδερφή του, Έιμι, μπαίνουν από μικροί στα βάσανα, όταν οι γονείς τους πεθαίνουν σε μια πυρκαγιά. Όταν και η γιαγιά τους εγκαταλείπει τα εγκόσμια, μαθαίνουν από το μήνυμα που τους αφήνει ότι ανήκουν στην πιο ισχυρή οικογένεια της Γης, μια οικογένεια με τέσσερα παρακλάδια εγκατεστημένα κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Μέλη της υπήρξαν κάποια από τα σπουδαιότερα πρόσωπα στην ιστορία της ανθρωπότητας, έστω και αν είχαν διαφορετικό επώνυμο.
Στη διαθήκη της, η γιαγιά αφήνει στους απογόνους της το δικαίωμα να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα εκατομμύριο δολάρια ο καθένας ή να αποδεχτούν την πρόκληση και να ριχτούν στην αναζήτηση 39 στοιχείων που θα τους αποκαλύψουν το μυστικό της παγκόσμιας δύναμης και κυριαρχίας. Οι μικροί ήρωες δέχονται την πρόκληση και η περιπέτεια αρχίζει...
Όμως και οι υπόλοιποι συγγενείς δεν περιμένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Έτσι, δημιουργούνται αντίπαλες ομάδες που συναγωνίζονται η μία την άλλη στην αναζήτηση των στοιχείων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η πρωτοτυπία της σειράς βασίζεται στην ιδέα ότι και το νεανικό αναγνωστικό κοινό μπορεί να συμμετάσχει στην επίλυση των 39 γρίφων μέσα από τις σελίδες των βιβλίων, αλλά και μέσω ίντερνετ.
Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδεικτικά στοιχεία, να λάβουν μέρος στις αποστολές, να απαντήσουν σε ερωτήσεις. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι νικητές θα κερδίσουν χρηματικά βραβεία από 50 έως 700 ευρώ, ενώ οι επόμενοι 38 πρώτοι σκόρερ θα κερδίσουν μια πλήρη σειρά με "Τα κλασικά της Άγκυρας".


Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται βιβλίο παιδικό που να βάζει κάποιο γρίφο στους αναγνώστες του. "Το σεντούκι με τις πέντε κλειδαριές" του μοναδικού Ευγένιου Τριβιζα προκαλούσε τον αναγνώστη σε ένα "κυνήγι θησαυρού":
"Αγαπητέ αναγνώστη,
Οι σελίδες του βιβλίου που διαβάζεις κρύβουν πολλά αινίγματα, γρίφους και μυστικά, κι ανάμεσα σ' αυτά οδηγίες και υποδείξεις για να βρεις το μέρος που σε περιμένει ένας θησαυρός παραμυθένιος και μοναδικός. Ένα κόσμημα που φιλοτέχνησε η "Χρυσοθήκη Ζολώτα", δηλαδή ένα μπουζούκι από καθαρό χρυσάφι 22 καρατίων και καθαρό ασήμι, σκαλισμένο με παραδοσιακή τεχνική και πλουμισμένο με πολύτιμα σμαράγδια, ρουμπίνια και διαμάντια.
Διάβασε το βιβλίο προσεκτικά. Έχε τα μάτια σου τέσσερα, ή μάλλον πέντε, συγκέντρωσε μεθοδικά ένα ένα τα στοιχεία που θα οδηγήσουν κάποια μέρα τα βήματά σου στο μυστικό εκείνο μέρος.
Αν δεν απογοητευτείς, αν δεν γελάσεις, δεν παραπλανηθείς, αν δεν μπερδευτείς, αν δεν αφήσεις τίποτα να περάσει απαρατήρητο, τότε σου αξίζει να βρεις το θησαυρό..."

Γνωρίζετε τελικά τι απέγινε αυτό το κηνύγι του θησαυρού; Από το 1993 (ημερομηνία έκδοσης του δικού μας αντίτυπου) μέχρι σήμερα, 2009, έχει ασχοληθεί κάποιος αναγνώστης με το γρίφο; Έχει κατορθώσει κάποιος να ξεκινήσει από το "ΜΑΝΔΥΑΣ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ" που αποτελεί τον πρώτο γρίφο, να φτάσει μέχρι το"ΝΟΖ ΔΕ ΡΙ ΡΟΖ ΦΕΥ" και να βρει το κρυμμένο μπουζούκι;


Δύο διαφορετικές εποχές, διαφορετικά βιβλία και η αγάπη για το παιδικό βιβλίο και τον αναγνώστη του: Το ένα αγαπήθηκε πολύ. Το άλλο αύριο θα ξεκινήσει το ταξίδι του. Καλή επιτυχία στους νεαρούς ερευνητές!!!


Γενικά για το παιδικό βιβλίο, αξίζει να σημειωθεί πως από έρευνα που πραγματοποιήθηκε προέκυψε το συμπέρασμα ότι οι εκδόσεις των παιδικών βιβλίών σε σχέση με το 2007 έχουν αυξηθεί κατά 16%. Με βάση με την προέλευση, το 67,6% των βιβλίων φέρει ξένες υπογραφές, και με βάση με το κοινό, 55,5% των βιβλίων απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Όσον αφορά τη θεματολογία τους, το μερίδιο των παιδικών βιβλίων δραστηριοτήτων ήταν 17%, ενώ χαμηλότερο ήταν αυτό των λογοτεχνικών έργων για παιδιά κι εφήβους (15,8%). Αύξηση παρουσιάζουν τα βιβλία γνώσεων για μικρούς αναγνώστες, που έφτασαν τους 197 νέους τίτλους. Γενικά, κατά την τελευταία πενταετία, η παραγωγή παιδικού βιβλίου αυξήθηκε κατά 40% (τα στοιχεία είναι από δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή").




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου