Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Παρουσίαση βιβλίου- βιβλιοκριτική...



Σε προηγούμενη ανάρτηση προτείναμε το βιβλίου της Ρεϊσογλου Κατερίνας, "Το Κου-κουνελάκι... τα όνειρα δίνουν λύσεις".Περί τίνος πρόκειται, όμως και γιατί το επιλέξαμε;


Λίγα λόγια για την ιστορία: Μέσα από ένα ψεύτικο όνειρο, τα ζωάκια του δάσους πιστεύουν ότι ο Διαμαντούλης, το τραυλό κουνελάκι που όλοι κορόιδευαν, έφυγε από το σπίτι του για πάντα, επειδή δεν άντεχε άλλο αυτή τη συμπεριφορά απέναντί του. Και τότε όλοι καταλαβαίνουν το λάθος τους... Είναι αργά όμως;
Η συγγραφέας, με ήρωα ένα μικρό, ροζ και άσπρο χνουδωτό, κουνελάκι, παρουσιάζει το συναισθηματικό κόσμο ενός παιδιού με τραυλισμό που γίνεται αντικείμενο κοροϊδίας από τους φίλους και τους συμμαθητές του και δείχνει στα παιδιά ότι ακόμα και τα αθώα πειρακτικά/ κοροϊδευτικά σχόλια που γίνονται επιπόλαια, πληγώνουν.
"Το Κου-κουνελάκι... τα όνειρα δίνουν λύσεις" είναι ένα από τα λίγα βιβλία όπου το άτομο με ειδικές ανάγκες δεν κάνει κάποια ηρωική πράξη για να γίνει "αποδεκτό" και να ξεχάσουν οι άλλοι τη διαφορετικότητά του και αφετέρου, το "πρόβλημα" δεν εξαφανίζεται διά μαγείας, αλλά εξακολουθεί να υφίσταται στον ίδιο βαθμό.
Ένα ευχάριστο βιβλίο, με όμορφες εικόνες, που δείχνει σε όλους μας ότι "ένοχοι" δεν είναι μόνο όσο κοροϊδεύουν το διαφορετικό, αλλά και όσοι στέκονται απλοί θεατές σε τέτοιες εκδηλώσεις υποβιβασμού και προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

2 σχόλια:

  1. Ωραιότατη ανάλυση, ίσως η τελευταία παράγραφος τα λέει όλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δείτε το παραμύθι, εδώ
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=T6VHtfdEIVw

    ΑπάντησηΔιαγραφή