Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Νομοθεσία



Ευρωπαϊκή Ένωση

Η επίτροπος της Κοινωνίας της Πληροφορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Viviane Reding, σε ομιλία της την 1η Οκτωβρίου 2009 στα πλαίσια της εκδήλωσης για την ενιαία ψηφιακή αγορά, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ύπαρξη ενιαίας νομοθεσίας για την ηλεκτρονική προσβασιμότητα, ώστε όλα τα κράτη- μέλη να υιοθετήσουν κανόνες που θα διευκολύνουν την πρόσβαση με αναπηρία στο διαδίκτυο. Τόνισε επίσης, ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη της Ενιαίας Αγοράς σε περίπτωση αποκλεισμού πληθυσμιακών ομάδων και ότι οι χρήστες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες της αγοράς από οποιοδήποτε μέρος και σε οποιοδήποτε χρόνο.

σχετικές σελίδες για την ηλεκτρονική προσβασιμότητα και τις ενέργειες της Ε.Ε. μπορείτε να βρείτε εδώ


Αγγλία

Η πρώτη νομοθεσία αποκλειστικά για τον αυτισμό σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε στην Αγγλία και αποτελεί τον πρώτο νόμο (στην Αγγλία) που αφορά μία συγκεκριμένη αναπηρία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, "η νομοθεσία δίνει υποχρεωτικό χαρακτήρα στην υλοποίηση της κυβερνητικής στρατηγικής για τους ανθρώπους με αυτισμό που έχει στόχο τη βελτίωση της υποστήριξης και των ευκαιριών απασχόλησης της συγκεκριμένης ομάδας, καθώς και την βελτίωση των ικανοτήτων του προσωπικού υγείας και κοινωνικής φροντίδας που υποστηρίζει ανθρώπους με αυτισμό."


Γαλλία

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Τα Νέα, λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2008-2009, ο Γάλλος Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα παιδιά ηλικίας 3 έως 10 (νηπιαγωγείου και δημοτικού) δεν θα είχαν πια σχολείο τα πρωινά του Σαββάτου και οι ώρες των μαθημάτων θα μειώνονταν από 26 σε 24 (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή- στη Γαλλία οι ημέρες ανάπαυσης των μαθητών είναι Κυριακή και Τετάρτη). Σήμερα, το 5% μόνο των δημόσιων δημοτικών σχολέιων αντιστέκεται στο μέτρο (με μια διαδικασία που απαιτεί σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του σχολικού συμβουλίου, άδεια από το δήμο και ειδική άδεια από το γενικό επιθεωρητική Παιδείας), τα οποία έχουν συμπεριλάβει στις σχολικές ημέρες και το πρωινό της Τετάρτης.


και στα δικά μας

η κυβέρνηση ανακαλεί την εγκύκλιο που εστάλη δύο ημέρες πριν τις εκλογές στα σχολεία, βάσει της οποίας καταργούνταν ουσιαστικά ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της προσχολικής αγωγής που θεσπίστηκε το 2006 (δεν κρίνεται αναγκαία για την πρώτη δημοτικού η απαιτούμενη βεβαίωση νηπιαγωγείου) και χαλαρώνουν τα κριτήρια καταλληλότητας των υποδομών στους παιδικούς σταθμούς που μετεξελίχθηκαν σε νηπιαγωγεία. περισσότερα στο άρθρο της εφημερίδας το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου