Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά να καταστεί πλήρως προσβάσιμη η ιστοσελίδα της Βουλής στα ΑμεΑ

Με έγγραφό της προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππο Πετσάλνικο, η Ε.Σ.Α.μεΑ. αιτείται ο διαδικτυακός τόπος της Βουλής των Ελλήνων να καταστεί πλήρως προσβάσιμος στους πολίτες με αναπηρία, υποστηρίζοντας το αντίστοιχο αίτημα της κας Σταυρούλας Κουστένη, μέλος της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.
Επισημαίνεται ότι πέραν της κυρίας Κουστένη, πολλοί άλλοι πολίτες με αναπηρία έχουν προσεγγίσει την Υπηρεσία «Διεκδικούμε Μαζί» της Ε.Σ.Α.μεΑ. για το ίδιο ζήτημα, διερωτώμενοι τα εξής: «Πώς είναι δυνατόν το σύμβολο της Δημοκρατίας, όπως είναι η Βουλή των Ελλήνων, να μη λαμβάνει υπόψη της τις συνταγματικές επιταγές και να αποκλείει μια ολόκληρη πληθυσμιακή ομάδα; Πώς είναι δυνατόν η Βουλή των Ελλήνων να διακρίνει και να αποκλείει από την ενημέρωση περί των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που παρέχεται μέσω του συγκεκριμένου διαδικτυακού χώρου, το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας»;

Ύστερα από σχετικό έλεγχο που η Συνομοσπονδία διεξήγαγε με τη συμμετοχή ατόμων που χρησιμοποιούν υποστηρικτική τεχνολογία, διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη πύλη παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας και ότι η ένδειξη W3C-WAI WCAG1.0 AAA που αναγράφεται στην ιστοσελίδα και σημαίνει ότι ο χώρος αυτός συμμορφώνεται πλήρως με το πρότυπο Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού έκδοση 1.0, και μάλιστα στο μέγιστο επίπεδο συμμόρφωσης, χρησιμοποιείται εσφαλμένα, γεγονός το οποίο θα πρέπει να τύχει περαιτέρω διερεύνησης εκ μέρους των αρμοδίων Υπηρεσιών της Βουλής.

Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει πρώτη από όλους να αποδείξει εμπράκτως ότι καταπολεμά όλα τα εμπόδια που ορθώνονται στην προσπάθεια των πολιτών με αναπηρία να ασκήσουν τα συνταγματικά και ανθρώπινα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, οφείλει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Για αυτό το λόγο η Συνομοσπονδία αιτείται την πλήρη συμμόρφωση του διαδικτυακού τόπου της Βουλής των Ελλήνων με τις ελέγξιμες Οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Ιστού έκδοση 2.0 σε επίπεδο μάλιστα «ΑΑA».

Πηγή: ΕΣΑμεΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου