Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Ο φόβος του πρωτάρη στο Γυμνάσιο...



"Τον πρώτο καιρό στο Γυμνάσιο φοβόμουν. Όλοι ήταν μεγαλύτεροι, δεν ήξερα κανέναν. Δεν ήμουν πολύ ομιλητικός στην αρχή, περίμενα σ' ένα παγκάκι να χτυπήσει το κουδούνι, να τελειώσει το μάθημα και να φύγω από το σχολείο".

Μιλάμε για 100.000 "πρωτάκια" που μόλις πέρασαν από τη Στ' τάξη του Δημοτικού στην Α' τάξη του Γυμνασίου.

Δύο εκπαιδευτικοί ερευνητές, ο δρ. Αναστασάτος και η Λίνα Κεχαγιά, θέλοντας να απαντήσουν σε μια σειρά από προβλήματα που παρατηρούσαν στους μαθητές της Α' Γυμνασίου μελέτησαν το πώς βίωναν τη μετάβαση από το Δημοτικό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, στην ομάδα των ερωτήσεων που αφορούσαν την πληροφόρηση που είχαν από το Δημοτικό και το χρόνο προσαρμογής τους καθίσταται σαφές το έλλειμμα ενημέρωσης για τους μαθητές της Στ΄Δημοτικού προτού αλλάξουν βαθμίδα εκπαίδευσης, καθώς ο ένας στους δύο μαθητές δηλώνει ότι δεν ήταν ενημερωμένος από το Δημοτικό για το νέο περιβάλλον που θα συναντούσε. Το ένα τρίτο των μαθητών δηλώνουν ότι οι πρώτες ημέρες στο Γυμνάσιο "ήταν δύσκολες και ένιωθαν μοναξιά", θα ήθελαν από τους καθηγητές τους "να είναι πιο φιλικοί και ανεκτικοί" (κυρίως τα κορίτσια) και "περισσότερη βοήθεια για την προσαρμογή τους" (τα αγόρια).
Σχετικά με τα μαθήματα, επτά στους δέκα μαθητές θεωρούν ότι τα μαθήματα της Στ' Δημοτικού ήταν ευκολότερα, ενώ δύο στους τρεις θεωρούν ότι τα μαθήματα του Γυμνασίου δεν αποτελούν συνέχεια της Στ' Δημοτικού και ότι δυσκολεύονται απο τα νέα μαθήματα και τους πολλούς καθηγητές. Ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι δεν πολυκαταλαβαίνει τα μαθήματα και επίσης ένας στους τέσσερις φοβάται τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων στα διαλείμματα.

πηγή: τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου