Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Παγκόσμια ημέρα Braille

Η Παγκόσμια ημέρα Braille διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου από την Παγκόσμια Ένωση Τυφλών (WBU), για να τιμηθούν τα γενέθλια του Λουί Μπράιγ (1809-1852) και να αναγνωρισθούν οι προσπάθειές του για την καλυτέρευση της ζωής των τυφλών ανθρώπων. Τυφλός και ο ίδιος, επινόησε ένα ειδικό αλφάβητο για τυφλούς, που φέρει το όνομά του. Η Παγκόσμια ημέρα Braille καθιερώθηκε το 2018 και διοργανώθηκε πρώτη φορά στις 4 Ιανουαρίου 2019.

Ο Louis Braille ανέπτυξε τον Κώδικα ανάγνωσης και γραφής 6 σημείων την περίοδο που φοιτούσε στο Εθνικό Ινστιτούτο Τυφλών στο Παρίσι, έχοντας χάσει την όρασή του και από τα δύο μάτια σε πολύ νεαρή ηλικία. Βάση για τη δημιουργία του Κώδικα υπήρξε το λεγόμενο σύστημα «νυχτερινής γραφής», το οποίο είχε επινοήσει ο λοχαγός του γαλλικού στρατού Charles Barbier, έπειτα από απαίτηση του ιδίου του Ναπολέοντα. Ο Γάλλος στρατηλάτης επιθυμούσε τη δημιουργία ενός συστήματος επικοινωνίας που θα επέτρεπε στους άντρες του να επικοινωνούν αποτελεσματικά ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τον εχθρό.

Η γνωριμία του Braille με τον Barbier πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Τυφλών, όταν ο Braille ήταν δέκα ετών. Πέντε χρόνια αργότερα και σε ηλικία μόλις δεκαπέντε χρονών, ο Braille θα παρουσίαζε δημοσίως τον ολοκληρωμένο Κώδικά του.

Ο Κώδικας Braille δεν είναι γλώσσα. Ουσιαστικά, αποτελεί ένα σύστημα γραφής και ανάγνωσης, ένα είδος «απτού αλφαβήτου», που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γραφή σχεδόν σε οποιαδήποτε γλώσσα όπως (ενδεικτικά) την κινεζική, την ισπανική, την αγγλική, τη γαλλική, την ελληνική και πολλές άλλες.

Εκτός από τον Κώδικά του, ο Louis Braille έχει δώσει το όνομά του και σε έναν αστεροειδή: το 1999, το διαστημικό σκάφος Deep Space 1 της NASA, καθ' οδόν για τον κομήτη Borelly τον οποίο επρόκειτο να φωτογραφίσει, πέρασε πολύ κοντά από έναν αστεροειδή. Προς τιμήν του Louis Braille, η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ «βάπτισε» τον αστεροειδή αυτό 9969 Braille.

Για να γνωρίσουμε περισσότερο τον εφευρέτη και δημιουργό του συστήματος Μπράιγ, Λουδοβίκο Μπράιγ, προτείνουμε:

- την εκπαιδευτική ταινία "Young Heroes: Louis Braille" (1998) Η ταινία έχει αγγλικούς υπότιτλους και ακουστική περιγραφή, ενώ στους υπερσυνδέσμους  της περιγραφής υπάρχει διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό (στα αγγλικά). 


- το βιβλίο "Six Dots: A Story of Young Louis Braille" της Jen Bryant, εικονογραφημένο από τον  Boris Kulikov, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε και στο παρακάτω βίνετο



Δείτε ακόμα:




Πληροφορίες αντλήθηκαν  από τις ιστοσελίδες: diavgia.eu, Σαν Σήμερα

Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Ανεξάρτητη Ερευνήτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου